fbpx

7 redenen waarom huisdieren gelukkig maken

huisdieren gelukkig maken hond

Honden, katten, cavia’s, parkieten en konijnen: het zijn allemaal dieren die we ter gezelschap in huis nemen. Altijd een vrolijke begroeting bij thuiskomst en heerlijk om tegenaan te praten. Maar dat niet alleen. Huisdieren blijken een duidelijk positief effect te hebben op onze fysieke en mentale gezondheid.

Lees ook:
Lachen is echt gezond en dit is waarom

Huisdieren maken gelukkig omdat:

huisdieren gelukkig cavia

1. Je nooit meer alleen bent

Huisdieren helpen isolatie en eenzaamheid te voorkomen. Je mag jezelf gelukkig prijzen als je regelmatig bezoek over de vloer krijgt en omringd bent met familie. Helaas is dit niet voor iedereen zo. Een huisdier kan dan een oplossing bieden. Of je nu een kat of een kanarie neemt; de aanwezigheid ervan zorgt voor leven in huis.

2. Ze een kalmerende werking hebben

Mensen met huisdieren zouden gemiddeld langer leven dan mensen zonder huisdieren. Eenvoudige handelingen als aaien, spelen of het verzorgen geven je een kalmerend gevoel. Dit is bevorderlijk voor je bloeddruk en maakt het risico op een hartaanval kleiner. Ook vermindert het cortisolgehalte in je lichaam, een hormoon dat stress veroorzaakt.

3. Ze er door dik en dun voor je zijn

Wat er ook gebeurt, een huisdier zal zijn baasje altijd verkiezen boven de rest van de wereld. Een huisdier is volgzaam, begint geen discussies en zal je nooit veroordelen. Een huisdier troost je en geeft zijn leven voor je. Deze liefde is onvoorwaardelijk.

4. Ze zorgen voor een frisse neus

Wanneer je na een lange werkdag eindelijk op de bank ploft, kijkt er eentje je met een schuin hoofd aan. ‘Gaan we wandelen?’ vraagt het beest. Het is tijd voor het verplichte rondje. Als je eenmaal buiten bent, voel je je herboren. Niet alleen het lichaam, maar ook de hersenen blijven in betere conditie door dagelijks te bewegen.

5. Ze helpen bij een sociaal praatje

Een huisdier blijkt ook te werken als sociaal smeermiddel. Tijdens een wandeling wordt er gemakkelijker een gesprekje aangeknoopt met een voorbijganger. ‘Dieren’ zijn immers een neutraal, niet al te persoonlijk gespreksonderwerp waar mensen graag over praten.

6. Ze zijn een spiegel

Dieren zijn ontzettend empathisch. Ze tonen medeleven en leren ons luisteren naar ons eigen lichaam. Soms weten we iets in ons onderbewuste maar weten we het niet ‘echt’. Een huisdier laat dan een gedrag zien dat gelijk of juist net tegenovergesteld is aan ons gedrag om ons wakker te schudden. Dat is de dierenspiegel.

7. Ze hebben een neus voor gevaar

Een dierenneus is vele malen beter ontwikkeld dan een mensenneus. Honden kunnen op basis van geur bekenden van onbekenden onderscheiden. Het angstzweet van bijvoorbeeld een inbreker kan direct worden bestempeld als onveilig. Ook chemische veranderingen in het lichaam kunnen worden opgespoord. Zo kunnen hulphonden van epileptische patiënten hun baasje waarschuwen tot drie kwartier voor de aanval.

Een robothuisdier

Heb je altijd al een eigen huisdier willen hebben maar ben je niet in staat om er voor te zorgen? Niet getreurd. Tegenwoordig is het heel normaal om een robothuisdier te nemen. De robotkat van ‘Joy for All’ bijvoorbeeld is heel realistisch. Het reageert en beweegt als een echte kat, is voordelig in onderhoud, werkt op batterijen en is toegestaan bij woningen in woon-zorgcentra. En, de kleinkinderen zijn er dol op!

Lees ook:
Grappige kattenfilmpjes