fbpx

Schoonmaaktip: zo houd je je kliko schoon

kliko afval

Hangt er een zwerm vliegen boven je kliko of ruik je de afvalbak al op meters afstand? Tijd voor een schoonmaak. Zo houd je je kliko schoon.

Lees ook:
Tips voor het scheiden van afval

Regelmatige poetsbeurt

Ook al staat je kliko verdekt in de tuin; om maden en vliegen te voorkomen heeft de afvalbak regelmatig een goede poetsbeurt nodig. Je kunt het beste aan de slag met azijn of groene zeep en heet water. Zitten er maden in je afvalbak en wil je deze snel verwijderen? Strooi er dan wat zout of kalk in die de maden laat uitdrogen.

Zo houd je je kliko schoon

kliko schoonmaken

Gebruik een afvalzak

Net als voor je prullenbak in de keuken, zijn er ook afvalzakken verkrijgbaar in kliko-formaat. Zorg er wel voor dat de kliko goed schoon is voordat je de zak erin doet.

Sluit voedselresten af

De krant uit? Gebruik deze dan om voedselresten in te wikkelen. Of gebruik biologisch afbreekbare zakjes om afval in weg te gooien. Zo kunnen er geen vliegen bij komen. Dus ook geen eitjes waaruit maden ontstaan.

Droog de bodem van je kliko

Door al het natte keukenafval of voedselresten die je er in gooit, kan de bodem vochtig worden. Hierdoor wordt de stank veroorzaakt. Houd de kliko droog door de bodem te bedekken met een laagje stro of oude kranten. Papier absorbeert het vocht en zorgt er tegelijkertijd voor dat het afval niet aankoekt.

Hang een mottenbal op

Hang een pantykous met mottenballen in de vuilnisbak. De geur van cederhouten mottenballen houdt de vliegen op afstand.

Stop klimop bij je afval

Klimop in je tuin? Hoera! De plant is namelijk giftig voor maden. Gooi een paar takken ervan in je afvalbak en je zult merken dat ongedierte wegblijft.

Lees ook:
Schoonmaaktip: zo maak je je tuintegels schoon