fbpx

Snijd ze fijn! Voor iedere soort het juiste mes

mes

Oké, je kúnt natuurlijk best alle groente met een aardappelschilmesje snijden. Of een hakmes gebruiken om het vlees klein te maken. Maar wie snel, efficiënt en ook gewoon fijn wilt koken gebruikt het juist mes voor het juiste product.

Lees ook:
Deze 11 kooktrucjes kende je nog niet

Let op je mes

Natuurlijk hoef je geen professionele uitrusting in huis te hebben om een beetje goed te koken. Maar een bepaalde basis aan messen voor dagelijks gebruik is zeker aan te raden. Omdat er veel soorten messen zijn met ieder hun eigen functie zet Blijtijds op een rij waar je op let bij een mes en wat de meest gangbare keukenmessen voor je op een rij, inclusief overzicht waarvoor je ze gebruikt.

De eigenschappen van een mes

Een mes bestaat uit een aantal onderdelen die bepalen waarvoor het mes gebruikt kan worden. Zo geeft de lengte van het lemmet aan of je er grote of kleine etenswaren mee kunt snijden. Een product met een doorsnede van 10 cm vraagt bijvoorbeeld om een lemmet van c.a. 20 cm. De breedte van het lemmet geeft het comfort, waarbij geldt hoe breder hoe minder wendbaar. Een smalle punt helpt bij precisiewerk maar maakt een rechte snee weer lastig. Ten slotte is het nog relevant of een mes dik of dun is, waarbij geldt dat hoe dikker het mes hoe groter de weerstand.

Groentemes

Er bestaat geen standaard groentemes als het gaat om vorm of grootte. Een mes met een glad en stijf lemmet van 9 tot 12 cm wordt echter beschouwd als groentemes. Groentemessen met een gekartelde snede zijn handig voor knollen. Voor andere, kleinere groenten als uien, wortels, champignons is een gladde snede fijner. Dit soort messen wordt vaak verkocht onder de noemer ‘officemes’ of ‘utilitymes’.

Schilmes

Een schilmesje heeft iedereen wel in huis. Het is handig om mee te schillen. Daarnaast kan het gebruikt worden om groente mee fijn te snijden, hoewel daar eigenlijk het groentemes voor geadviseerd wordt. Een schilmes heeft een recht of bol lemmet.

Tourneermes

Een tourneermes wordt van origine gebruikt om groente in een bepaalde vorm te snijden. Hij is echter erg handig als aardappelschilmes, vanwege de holling in het lemmet. Dit volgt de vorm van de aardappel.

Koksmes

Onmisbaar in de keuken is het koksmes, te herkennen aan het lange lemmet en de snede die wat boller is. Wie de Westerse snijtechniek beheerst, waarbij de punt op de snijplank blijft slaan en het echte werk door de achterkant wordt gedaan, kan dit mes niet missen. Dit mes kan gebruikt worden voor zowel groenten als vlees en kruiden.

mes 2

Tomatenmes

Zo eentje waarvan je misschien niet wist dat het bestond: een tomatenmes. Dit mes heeft een gekartelde snede die de tomaat makkelijk doorsnijden. Bijzonder genoeg schijnen tomaten niet ongeschonden onder dit mes vandaan te komen en wordt het vooral gebruik voor worst, brood of vruchten als mango.

Broodmes

Ook het broodmes heeft een gekartelde snede, handig om door de harde korsten heen te komen. Een broodmes is lang omdat een brood vaak groot is. Je gebruikt dit mes als een zaag. Overigens is het ook een handig mes voor grote gladde oppervlakten van bijvoorbeeld pompoen, kook of meloen. Gebruik het niet bij vlees of vis.

Vleesmes

Met een vleesmes snijd je in één keer een stuk vlees door. Daarom is het lemmet lang, scherp en stug. Dit resulteert in een recht stuk vlees.

Hakmes

Voor het grovere werk gebruik je een hakmes. Dat is dik en hoog en hakt soepel door harde materialen, zoals botten of vissenkoppen.

Lees ook:
Tomaat is super gezond en dit is waarom!