fbpx

Spinnen in huis? Dit is waarom je ze níet moet doden

spin 1

Oké, de meesten van ons zijn niet zo heel erg weg van spinnen – of rennen zelfs gillend weg als ze er een spotten. Maar spinnen daarom meteen doodmaken is echt niet nodig. Dit is waarom (en dit is hoe je ze zelf het huis uitkrijgt).

Lees ook:
Enorm spinnenweb van duizenden spinnen: prachtig golvend spinrag op Texel

Spinnen in huis

Jakkie: in een doorsnee huis schijnen gemiddeld 1500 spinnen te leven. Laten we daar maar niet te lang bij stilstaan. Ze allemaal opsporen is ondoenlijk, maar misschien zijn er wel een paar exemplaren die in de weg (of teveel op je netvlies) zitten. Maar voordat je actie wilt ondernemen, bedenk dat de spinnen die je in en om het huis tegenkomt hier in Nederland absoluut ongevaarlijk zijn (maar soms wel heel eng).

spin 2

Ecosysteem

We weten het allemaal: spinnen zijn nuttige dieren. Ze zijn erg belangrijk voor ons ecosysteem omdat ze de efficiëntste insectenopruimers zijn. In hun webben vangen ze talloze kleine en grotere insecten en daardoor houden ze een deel van het evenwicht van de natuur in stand. Onderzoekers hebben de schatting gemaakt dat spinnen wereldwijd op jaarbasis tussen de 400 en 800 miljoen ton aan prooidieren verorberen. Ter vergelijking: wij mensen eten samen per jaar zo’n 400 miljoen ton vlees en vis.

Muggen

Fijn hoor, dat ecosysteem, maar wat heb jij eraan? Nou, dat je de spinnenwebben rond jouw huis rustig kunt laten zitten als je veel last van vliegen en muggen hebt. Muggen zijn het lievelingskostje van de achtpotigen, dus laat ze maar lekker hun gang gaan. De spinnen zelf staan op hun beurt weer op het menu van vogels, kikkers en reptielen. Zo houdt het ecosysteem zichzelf in stand.

Opruimen

Dit is hoe je ze diervriendelijk kunt ‘opruimen’: laat de spin op een stukje karton lopen en zet er een glas op. Loop hiermee naar buiten – zo ver als je zelf wilt – en laat de spin zijn nuttige werken daar voortzetten. Vind je dit te eng? Vraag dan je vriend, man, buurman of grote zoon om het te doen. Beetje rolbevestigend wel, maar dan ben je er wel van af.

Lees ook:
Enorm spinnenweb van duizenden spinnen: prachtig golvend spinrag op Texel