fbpx

Thuisblijven of uit logeren? Wat doe je deze zomer met je kat?

Wendy van Cats only
Afbeelding: Ⓒ Personal Brand Fotografie, Kim Marievoet

Wendy Govers-Van Thiel is de eigenaresse van kattenhotel en -trimsalon Cats Only in Gemert, Brabant. Het worden drukke tijden voor haar, nu de vakantie er weer aankomt. Wat zijn volgens Wendy de voor- en nadelen van je kat naar een opvang brengen in de zomer?

Lees ook:
Zo wordt je tuin geen kattenbak

Wat doe je deze zomer met je kat?

kattenhotel
Afbeelding: Ⓒ Alles is foto, Nicole Aben

Ben jij een groot voorstander van je kat naar een opvang brengen in de zomer?

“Ja en nee. Het is voor elke kat anders. Sommige katten zijn erg gewend aan constant mensen om zich heen, die zouden wegkwijnen als ze de hele zomer alleen binnen zitten. Andere katten kun je beter niet weg van huis halen, die zijn angstig in een andere omgeving en doen het niet goed hier. Voor dit soort katten zou ik zeggen, lekker thuislaten! Mits je iemand hebt die thuis voor je kat kan zorgen natuurlijk.”

Wat is het grote voordeel van je kat naar een kattenopvang brengen?

“Mensen denken dat katten aan huis hechten, maar dat is niet zo. Katten hechten aan het totaalplaatje: dus het huis, de omgeving en aan jou als eigenaar. Dat totaalplaatje valt weg op het moment dat jij op vakantie gaat. Bij mij zit een kat nooit alleen. Ik ben er altijd, loop wel tien tot twintig keer per dag binnen. Dus ik zie het direct als een kat niet eet of zich afwijkend gedraagt. Een oppas die bij je thuiskomt komt meestal maar één keer per dag langs en heeft dan niet altijd in de gaten hoe het met de kat gaat.”

kattenhotel Wendy cats only
Afbeelding: Ⓒ Personal Brand Fotografie, Kim Marievoet

Is een kattenhotel alleen weggelegd voor jetset-katten of krijg jij ook de huis-tuin-en-keukenkat op bezoek?

“Er komen bij ons veel tweeverdieners zonder kinderen. De kat is dan het kind. Maar er zijn ook genoeg mensen die zo ongeveer de vakantie van de kat belangrijker vinden dan hun eigen vakantie en daar dus alles voor over hebben. Er komen zowel raskatten als huis-tuin-en-keukenkatjes bij ons op bezoek. Verder heb ik veel stokoude katten te gast die niet meer alleen kunnen blijven én veel katten die medicijnen nodig hebben of op een speciaal dieet zitten.”

Waar moet je rekening mee houden als je je kat naar een opvangadres brengt?

“De kat moet zijn ingeënt tegen de kattenziekte (driejaarlijks) en de niesziekte (jaarlijks). Ik adviseer dit drie weken voor hij hier komt te doen. Daarnaast vraag ik altijd de kat te ontvlooien en ontwormen voor hij hier komt. Wat ik ook belangrijk vind: breng dingen van thuis mee. Een mandje, handdoek of speeltje, het kan allemaal helpen de kat zich hier snel thuis te laten voelen.”

kattenhotel - alles is foto
Afbeelding: Ⓒ Alles is foto, Nicole Aben

Bij jou is het altijd volle bak. Wat maakt jouw hotel tot zo’n succes?

“De meeste opvangadressen zijn gecombineerde honden- en kattenhotels, waarbij katten toch vaak het ondergeschoven kindje zijn. Hier is echt alles ingericht op katten. De katten hebben een ruime kamer met eigen tuin. En het is kleinschalig, we hebben maximaal ruimte voor twaalf kattengezinnen. Dat maakt het ook persoonlijk.”

Meer weten over Cats Only? Klik hier voor de website van het kattenhotel.