fbpx

Wandelen: 3x dit is wat een lange wandeling met je doet

Naast de nodige boodschappen is wandelen de enige activiteit waar we tegenwoordig nog de deur voor uitgaan. Gewoon om er even uit te zijn en een frisse neus te halen. Maar er zit meer achter: wandelen is heel heilzaam voor lichaam en geest. En dit is waarom!

Lees ook:
36 graden: virtueel wandelen door de Nederlandse natuur

Dit doet een lange wandeling met je

protest boeren

1. Wandelen maakt actiever

Hoewel je lichamelijk misschien uitgeput thuiskomt, is je brein geactiveerd na een flinke wandeling. Het zorgt voor meer alertheid en is bijvoorbeeld ook een perfect remedie voor de bekende ‘4 uurs (middag)dip’, wanneer je hersenstam op een laag niveau functioneert. Door wandelen is dufheid binnen een mum van tijd verdwenen. Zit je in een emotionele dip? Ook dan zorgt wandelen ervoor dat het nieuwe verbindingen aanmaakt waardoor je weer meer oplossingsgericht (en dus optimistisch) gaat functioneren.

2. Wandelen maakt creatiever

Ons cognitieve brein wordt door de dag heen belast. Momenten van rust zijn er bijna niet, omdat ons werk en onze smartphone veel aandacht opeisen. Met wandelen laat je die druk letterlijk van je af vallen. Daardoor gaan we weer mijmeren en creatief zijn. Herken je dat, dat je de hele ochtend over een probleem hebt lopen tobben? Na een wandeling heb je vaak ineens de oplossing. Doordat het brein ontspant, activeert het ‘default mode netwerk’. Hoewel je niet meer bewust met het probleem bezig bent, werken je hersenen op de achtergrond aan een oplossing.

3. Wandelen geeft diepgang

Je zult het vast wel eens ervaren hebben: dat je tijdens het wandelen over onderwerpen praat die je normaal gesproken minder makkelijk aansnijdt. Wandelen nodigt uit tot het hebben van een moeilijk gesprek. Je stimuleert er namelijk de prefrontale cortex mee, de plek in je hersenen waar redenerend vermogen en zelfreflectie ontstaat. Het is hetzelfde gebied waar je ook gestimuleerd wordt om te navigeren, maar ook waar je empathie aanmaakt. Daardoor zul je meer invoelend zijn en ontwikkel je sneller een band met de ander. Vandaar dat je tijdens het wandelen echt een paar gesprekslagen verder komt dan normaal.

Waarom ga jij altijd wandelen en met wie? Deel het met ons op Facebook.

Lees ook:
De paden op! 5 wandelroutes