fbpx

Welke planten moet je snoeien in de herfst?

Snoeien is een echte voorjaarsklus, denken veel mensen. En dat is ook zo. Maar wist je dat er ook veel planten zijn die opfleuren van een flinke knipbeurt in de herfst? Vier veel voorkomende herfstsnoeiers op een rij.

Lees ook:
De vijf fijnste herfstbloeiers

Snoeien in de herfst

Snoeien doet groeien en bloeien, zeggen tuinmannen. En zij kunnen het weten. Wie deze planten nu aanpakt, plukt daar volgend voorjaar de vruchten van. Een rijke bloei en een tuin vol geur en kleur is je beloning. Pak een schoon en scherp snoeimes dat lekker in de hand ligt en trek er op een droge nazomerdag een paar uur voor uit om kapper te spelen in je eigen tuin. De schaar erin!

1. Lavendel

De lavendel is uitgebloeid. Jammer. Maar niet getreurd: volgend jaar komt deze sterke winteroverlever gewoon weer terug. Hij vindt het wel fijn als je hem nog even een nieuwe korte coupe geeft. Knip goed terug, maar niet zover dat je het oude hout ziet. Geef de lavendel een mooi strak groen bolletje.

Tip: Zitten er nog een paar mooie bloemen aan? Pluk ze voor het snoeien af en stop ze in een katoenen zakje en leg dat in je kledingkast voor een gratis lekker luchtje.

2. Blauwe regen

Als je ‘m z’n gang laat gaat heeft de blauwe regen (wisteria) de neiging om wild om zich heen te groeien. Uit zijn stevige stam, die hij strak om een paal of regenpijp heen heeft geslingerd, groeien dan lange groene slierten. Sierlijk, dat moet gezegd. Maar wie deze klimmer goed in toom houdt, krijgt er een enorme bloemenpracht voor terug. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen. Knip in de herfst de lange nieuwe takken af, twee tot drie knoppen vanaf de hoofdstam. Dan zit de blauwe regen in de lente boordevol bloemen die zich als een geurige waterval naar beneden storten.

blauwe regen herfst snoeien

3. Druiven

De druif is je dankbaar als je ‘m een winterse knipbeurt geeft. Hij staat dan in de ruststand. Als de sapstroom stilstaat kan snoeien het minste kwaad. Snoei je ‘m in het voorjaar dan gaat hij ‘bloeden’. Er komt vocht uit de snijwonden en dit kan de druif sterk verzwakken. Een echte wintersnoeier dus, de druif. Je kunt hem (tot uiterlijk eind december) kortwieken met een schone snoeischaar tot twee ogen vanaf de oude stam. Dan komen er volgend jaar veel vruchten aan.

4. Klimrozen

Is de klimroos wat al te erg uit de kluiten gewassen de afgelopen maanden? Dan is nu het moment om ‘m wat bij te werken. Bovendien is-ie dan beter bestand tegen de winterse kou. Knip de lange nieuwe twijgen tot de helft of maximaal driekwart terug. Dan breken ze niet af als er een laag sneeuw op valt. Wilde uitlopers onderaan bij de stam mogen helemaal weg. Die kosten de plant alleen maar energie.

Tip: Laat de uitgebloeide bloemen van de hortensia de hele winter zitten. Zij hoeven pas in het voorjaar geknipt. Bovendien: niets zo mooi als een berijpte hortensia.

Lees ook:
Hét herfstvoer voor vogels