fbpx

Hét herfstvoer voor vogels

herfstvoer voor vogels

Een extra voorraadje vet. Dat is wat vogels nodig hebben om de winter goed door te kunnen komen. Die reserves bouwen ze op in de herfst. En wij kunnen ze daarbij helpen. In vijf stappen maak je van je tuin een najaarsparadijs vol vogeltraktaties.

Lees ook:
5x dingen om te doen in de herfst

Stap 1: laat ‘t gaan

Laat de tuin wat verwilderen nu het kouder wordt. Vogels zijn dol op de pitjes en zaden in uitgebloeide bloemen. Vooral zonnebloemen zijn echte vogeltrekkers. Je kunt een paar handenvol zaden oogsten en te drogen leggen. Bewaar ze vervolgens in een pot. Dan heb je vast een fijne voorraad vogelvoer voor de winter. Voor overrijpe vruchten als appels en druiven geldt hetzelfde. Lekker laten hangen of vallen. En rozenbottels al helemaal. Dat zijn ware vitamine-bommetjes voor merels, mussen, mezen en andere vliegers.

Stap 2: richt ‘t in

Richt een paar voederplekken in, op verschillende hoogten. Liefst op een beschutte plek in de buurt van een struik, haag of boom. En waar katten moeilijk bij kunnen komen. Een plank met een afdakje aan de schuur of schutting, of een voederhuis op een paal voldoen meestal prima. Een silo voor zaden en noten aan een haak kan handig zijn. Daarin blijft het eten droog en ze zijn er ook met een draadconstructie waarachter de vogels veilig zijn voor grijpgrage kattenklauwen. Een huisje voor een pot pindakaas erbij, een bak voor water (er zijn ook hangende drinkschalen) en het voerfeest kan beginnen.

Stap 3: vullen maar

Leg op de voederplekken handjes met zaadmengsels, rozijnen en kleine stukjes fruit neer. Vul de silo(‘s) met een mix van zonnebloempitten, gebroken maïs, pinda’s en havermout. En de waterbak met ehm… ja: water. Ook in de winter kun je trouwens water geven. Als ’t vriest gewoon wat vaker verversen. Hang nog een vetbol op en een pot speciale vogelpindakaas en het gevarieerde voedzame en energierijke diner is compleet.

Stap 4: gevorderd voeren

Vergt even wat moed voor wie ’t niet gewend is, zo’n hand vol gewriemel. Maar de vogels zullen je dankbaar zijn. Die vinden levende meelwormen overheerlijk.

Stap 5: zelf maken

Zelf een vogeltaart maken kost wat tijd. Maar als hij klaar is ziet hij er prachtig uit en het is de extra moeite meer dan waard. Zoek op ‘pindacake’ of ‘vogeltaart maken’ voor voorbeelden en recepten. Zet ‘m buiten als-ie af is. Hang er een feestelijke slinger pelpinda’s boven. Een waar vogelfeestmaal waar veel gevleugelde gasten op af zullen komen. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat vogels zich overeten. Ze hebben een natuurlijke rem en stoppen vanzelf als ’t genoeg is.

Lees ook:
4 tips om gezond de herfst door te komen