fbpx

De vijf fijnste herfstbloeiers

herfstbloeiers

De zomer heeft zijn sporen nagelaten in de tuin. Tijd voor een kleine oppepper. Met deze vijf vrolijke herfstbloeiers geef je de tuin in een handomdraai zijn kleur weer terug.

Lees ook:
Welke planten moet je snoeien in de herfst?

Geurige dropplant

De bloemen van de langbloeiende dropplant lijken wel wat op die van de munt. Hij is verkrijgbaar in roze, wit, paars en blauw. Met zijn heerlijke anijsgeur trekt hij vlinders en bijen aan en dat is mooi meegenomen. Die kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. In het najaar lokt de dropplant vogels die de zaadjes uit de uitgebloeide bloemen komen pikken. Heeft hij het naar z’n zin op de zonnige plek die je hem gegeven hebt, dan kan-ie uitgroeien tot een flinke jongen van anderhalve meter. Zet ‘m dus op een ruime plek.

Tip: Van het blad van de dropplant kun je, net als bij munt, thee zetten.

Lieflijk leliegras

De lange grasbladeren en de op lavendel lijkende langwerpige bloemen doen het goed voorin een border. De felpaarse kraaltjes van het leliegras staan mooi bij de nu verkleurende hortensia’s. De bloemen bloeien tot in oktober en het gras blijft de hele winter groen. Dat maakt het leliegras tot een betrouwbare bodembedekker. Zet er een boel bij elkaar voor een wow-effect.

Uitbundige anemoon

Wie de bloemen van de rijkbloeiende Japanse anemoon op hun lange stelen ziet wuiven in de wind wordt op slag blij. Ook deze plant is er in meerdere kleuren: wit, roze en paars. Het oranje-gele bloemhart is een insectentrekker. Misschien wel zijn grootste voordeel: hij doet het goed in de schaduw. Een lege plek onder een boom? Een saai donker hoekje? De anemoon fleurt het tot ver in de herfst op. En na de winter komt deze vaste plant weer terug. Pas wel op: de uitbundige anemoon kan zich zo sterk uitbreiden dat hij de boel gaat overnemen. Steek in dat geval met een schep een stuk af. Kan hij goed hebben.

Zomerse zonnehoed

Rode zonnehoed is misschien nog wel beter bekend onder zijn andere naam: Echinacea (purpurea). Insecten zijn dol op de donkerroze bloemen. Je kunt ‘m laten staan als in de herfst de bloemblaadjes eraf vallen. Ook dan zijn de hoge stevige stelen met daarop alleen het donkerbruine hart mooi om naar te kijken. Zonnehoed heeft weinig verzorging nodig. Wel zo gemakkelijk.

Tip: Zonnehoed is geschikt als snijbloem.

Aardige aster

Heb je het over herfstbloeiers dan mag de herfstaster natuurlijk niet ontbreken. Een volle vriendelijk ogende plant die zich graag in de lege gaten in de border laat zetten zodat die meteen een frisse uitstraling krijgt. Knip dode stengels weg. De aster is er in vele kleuren en net als de zonnehoed doet-ie het goed in een vaas.

Tip: Voor alle pas geplante beauty’s geldt: goed water geven.

Lees ook:
Hét herfstvoer voor vogels