fbpx

Wespen verjagen: zo doe je dat

wespen verjagen

Ze zoemen regelmatig dreigend om ons heen: wespen. Ze van je af meppen? Niet doen! Dan vráág je erom gestoken te worden. Het kan anders.

Lees ook:
Zelf een wespenvanger maken

Niet slaan

Het beste kun je een wesp die hinderlijk om je heen zoemt gewoon negeren, want na een poosje gaat ie meestal gewoon weer weg. Maar dat zal niet iedereen even gemakkelijk afgaan. Hard wegrennen is ook geen goed idee: zo’n wesp komt je gegarandeerd achterna. Bovendien zijn wespen behoorlijk brutaal: ze zijn naarstig op zoek naar voedsel. Wespen hebben zoetigheid nodig. Als er larven in het wespennest zitten, is daar niet genoeg van voorradig en gaan de volwassen wespen er buiten het nest naar op zoek.

Dol op zoet

Een taartje, frisdrank, fruit: het is allemaal erg aanlokkelijk voor de wesp. Leg sowieso altijd een schoteltje of bierviltje op je glas als je buiten een zoet glaasje drinkt. Want een wesp in je mond: dat wil je echt niet. Drapeer een servetje over je gebakje en eet dat gewoon snel op. Laat zoetigheid niet te lang buiten staan en zet lege glazen, borden of schoteltjes zo snel mogelijk binnen. Pas trouwens ook goed op met ijsjes, want daar zijn wespen dol op. Dat geldt eveneens voor de zoete geuren van bijvoorbeeld zonnebrandlotion of parfum; geen parfum opspuiten dus.

wespen verjagen

Anti-wespen geuren

Gelukkig zijn er ook geuren waar wespen een hekel aan hebben, dus doe daar je voordeel mee. Wespen houden bijvoorbeeld absoluut niet van kruidnagel, sinaasappel of citroen: snijd de vrucht doormidden en steek er een aantal kruidnagels in voor het beste effect. Ui, azijn, koffie: wespen hebben er een hekel aan. Een schaaltje of schoteltje met een van deze ingrediënten en ze zijn weg. Ook een paar stokjes wierook, bakjes met een scheut ammoniak of een bak met geraniums jaagt ze weg. Blijven ze toch in de buurt hangen, plaats dan een wespenval. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Bekijk hier een video van hoe je dat doet. Zo’n val, gevuld met een zoete vloeistof als limonadesiroop of bier, lokt de wespen naar binnen, en ze kunnen er niet meer uit..

Hou ze buiten

Een wesp buiten is al vervelend, maar binnen wil je ze natuurlijk al helemaal niet hebben. Een hor of vliegengordijn voor ramen en deuren houdt ze buiten. Dit hoeft echt geen fortuin te kosten: je kunt bijvoorbeeld bij Amazon of Bol.com pakketjes kopen met op maat te knippen gaas, dat je met klittenband in de sponning kunt vastzetten. Voor in de deuropening is er een heel handig gaasgordijn te koop dat met magneetjes weer achter je dicht klikt als je er doorheen gelopen bent. Ook ideaal voor huisdierenbezitters.

En dan is er nog het wespennest dat je beslist niet in of om je huis, schuurtje of tuin wilt hebben. Als er wel erg veel wespen rond het huis beginnen te vliegen, zit er vast ergens eentje. Nergens aankomen! Bel een professionele ongediertebestrijder en laat dat nest vakkundig weghalen.

Lees ook:
Zo wordt je tuin geen kattenbak