fbpx

Zó kies jij de juiste barbecue en word je een echte grillmaster

Zin om te barbecueën maar schuilt er niet echt een barbecuekoning in jou? Sta je altijd te worstelen om het ding op de juiste temperatuur krijgen of het voorkomen van een rookuitbarsting? Dan heb je misschien niet de juiste barbecue te pakken. Het luistert namelijk nogal nauw welk type barbecue je hebt en hoe je daar mee omgaat. Wij helpen je kiezen voor het exemplaar waarmee jij al grillend de zomer doorkomt.

De juiste barbecue kies je zo

De keuze is reuze

Barbecues zijn er echt in talloze soorten, die gaan van wegwerpexemplaren tot luxe varianten die eigenlijk een complete buitenkeuken omvatten. Waar het uiteindelijk om draait, is de manier waarop een barbecue verhit wordt en hoe je de temperatuur kunt regelen. Want dat is waar het vaak misgaat. Grofweg zijn er dan ook vijf typen barbecues te onderscheiden met ieder z’n voor- en nadelen. Welk type past bij jou?

Houtskool- voor het échte barbecue gevoel

Grillen op houtskool of briketten mag dan wel het echte barbecue gevoel geven: wie niet zo’n ster is achter dit exemplaar eindigt al snel in de rookwolken en daarbij horende frustratie. Toch is een barbecue op houtskool wel de meest gekochte variant. Waarschijnlijk omdat ze in werkelijk iedere prijscategorie te koop zijn: van picknick- of wegwerpvariant tot eentje voor de serieuzere kok.  De voordelen van een barbecue op houtskool zijn dat je ze ook in de winter kunt gebruiken, zeker wanneer ze een deksel hebben. Daarnaast krijgt je eten ook echt dat grillsmaakje. Nadelen zijn dat het lang duurt voordat een barbecue op houtskool goed op temperatuur is en de temperatuur ook lastig te reguleren is. Je moet er echt even bij nadenken om de zuurstof te reguleren. Daarnaast ontstaat er altijd wat rookvorming.

Gasbarbecue – voor de gemakszoeker met smaak

Ideaal voor wie lekker buiten wil eten maar niet een uur van te voren de barbecue wil aansteken: een gasbarbecue. Zodra je hem aanzet is hij binnen 10 minuten klaar voor gebruik. Nog een groot voordeel van dit type barbecue is dat hij bijna geen rook afgeeft, en dus ideaal is voor mensen met een balkon of dakterras. Het enige mogelijke nadeel: je hebt een gasfles nodig iets wat niet iedereen prettig vindt en wat je dus extra aanschaft. Hoewel het jaren geleden meer weg had van ‘gewoon koken maar dan buiten’ zijn er tegenwoordig geavanceerde modellen te verkrijgen waar branders inzitten die toch de barbecuesmaak meegeven. Ook een gasbarbecue is in verschillende prijscategorieën te koop, van een modelletje voor op de camping tot de luxere variant.

Elektrische barbecue – binnen koken maar dan buiten

Het toppunt van gemak: de elektrische barbecue. Dit type biedt dezelfde voordelen als een gasbarbecue, met als bijkomend pluspunt dat er verder geen enkele vorm van vuur nodig is. Een stopcontact is alles wat je nodig hebt. Nadeel is dat deze barbecues vaak kleiner zijn in formaat en ook de smaak wordt niet beïnvloedt. Dit is dus letterlijk ‘buiten koken’ en geeft wat minder het barbecue gevoel.

Keramische barbecue – voor de (hobby)kok

Misschien ken je hem wel: The Big Green Egg, een hele luxe keramische barbecue in de vorm van een ei die ook door veel professionele koks wordt gebruikt. Een dergelijk exemplaar loopt flink op in de kosten maar inmiddels zijn er veel variaties op de markt gebracht die zeer geschikt zijn voor thuisgebruik en ook nog eens fijn geprijsd. Het voordeel van keramiek: het houdt de warmte vast waardoor je langere tijd op een constante temperatuur kunt koken. Een keramische barbecue brandt op houtskool maar je hebt er stukken minder van nodig dan bij een traditionele barbecue op houtskool. Naast grillen en bakken is hij ook geschikt voor slow cooking en kun je er bijvoorbeeld lekker pizza’s in maken! Mogelijke nadelen van dit type zijn de prijs en kwetsbaarheid voor vallen of stoten. Daarnaast duurt het lang voordat de barbecue afkoelt.