fbpx

Edith Eger: ‘Het is ontzettend belangrijk om van jezelf te houden’

Edith Eger - fotografie Jordan Engle
Afbeelding: Ⓒ Jordan Engle

Een levensles van Edith Eger (93), schrijfster en holocaustoverlevende: “Toen ik ooit een lezingentour maakte door de VS, werd ik voor het avondeten uitgenodigd bij een aardig gezin. Het was gezellig, maar toen ik de dochter een compliment gaf, schopte de moeder me onder tafel. Later fluisterde ze: ‘Prijs haar niet te veel. Ik wil niet dat ze verwaand wordt.’ Als we proberen onze kinderen of onszelf bescheiden te houden, lopen we het risico dat we onszelf minder maken dan we in werkelijkheid zijn. Dat we incompleet zijn.

‘Het is ontzettend belangrijk om van jezelf te houden in plaats van jezelf af te straffen’

Terwijl van jezelf houden dé basis is voor gezondheid, vreugde en heelheid. Wanneer je eenmaal geneest van je negatieve zelfbeeld, ontdek je niet je nieuwe ik, maar je echte ik. Verliefd worden op jezelf is helend, niet narcistisch.

Waar je aandacht aan besteedt, wordt sterker. Besteed eens een dag aan het luisteren naar hoe je in gedachten tegen jezelf praat. Zit het gesprek vol met ‘Ik moet dit’, ‘Ik moet dat niet’ en ‘Ja, maar’? Stop met deze boodschappen vol schuld en schaamte. Het is de hoogste tijd om tegen jezelf te zeggen: ‘Dat heb je goed gedaan, jochie! Goed zo, meissie!’ Zodra je ’s ochtends wakker wordt, ga je naar de spiegel en kijk je jezelf aan. Zeg: ‘Ik ben sterk. Ik ben vriendelijk. Ik ben krachtig.’ Daarna kus je jezelf op de rug van je beide handen. Glimlach eens naar jezelf in de spiegel en zeg: ‘Ik hou van jou’.”

Edith Eger schreef de boeken De keuze (leven in vrijheid) en Het geschenk (12 lessen die je leven kunnen redden).

Tekst: Roel van Bekkum