fbpx

Gezond egoïsme: heel goed voor een mens

egoïsme 1

Gezond egoïsme klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. Het is iets wat iedereen op z’n tijd zouden moeten doen: op een gezonde manier voor jezelf zorgen. Zo doe je dat.

Lees ook:
Zo word je een gelukkig mens: 7 stappen naar geluk

Bezig met anderen

De meesten van ons zijn opgevoed met het idee dat we niet zo met onszelf bezig moeten zijn, maar juist met de ander. Rekening houden met anderen, zorgen voor elkaar en anderen gelukkig maken is natuurlijk ook belangrijk en goed om te doen. Daardoor zijn we vaak bezig bent alle ballen in de lucht te houden. Kinderen helpen met verhuizen, een luisterend oor bieden aan een vriendin, zorgen dat het eten op tijd op tafel staat.

egoïsme 2

Gezond egoïsme

Doordat we zo druk zijn met het gelukkig maken van anderen, lopen we vaak voorbij aan onszelf. Ga maar eens na hoeveel tijd je op een dag besteedt aan het gelukkig maken van jezelf. Daar kan je fysieke en mentale gezondheid onder gaan lijden. De oplossing: gezond egoïsme. Ofwel: vaker voor jezelf kiezen. Dat betekent niet dat je stopt bezig te zijn met anderen, je zet alleen jezelf vaker op de eerste plaats. Als je jezelf goed voelt, functioneer je beter en kun je juist een positieve bijdrage leveren aan de levens van anderen.

Hoe dan?

1. Tijd voor jezelf nemen

Maak tijd voor jezelf vrij; of je nou een wandeling wilt maken, een serie kijken of een cake bakken. Voor de plichtsgetrouwe mensen onder ons: maak niet eerst alle ‘moet-dingen’ af in de hoop dat je dan nog wat tijd voor jezelf overhoudt. Wissel verplichting en ontspanning met elkaar af.

2. Nee leren zeggen

Schuldgevoel ligt altijd op de loer als iemand je om een gunst vraagt waar je helemaal geen zin in hebt. Toch zou je af en toe ‘nee’ moeten zeggen. Jouw welzijn is immers belangrijker dan dat van je omgeving en je tijd is kostbaar.

3. Loslaten

Ben je vaak bezig met het welzijn van anderen? Laat het idee los dat hun welzijn van jouw inbreng afhangt, dat is namelijk niet zo. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. De enige persoon die jou gelukkig kan maken ben jijzelf.

4. Opladen

Van welke dingen krijg jij echt energie? Maak een lijstje met dingen die je te weinig doet en probeer daar vaker tijd voor te maken. Naar de sauna, koken of iets creatiefs doen: laad jezelf op. Zijn er dingen die je nog wilt leren? Ga op cursus.

5. Mild voor jezelf zijn

Vind je het moeilijk om egoïstisch te zijn? Het helpt om situaties om te draaien; wat zou jij zeggen tegen een vriendin die afbelt omdat ze zo moe is? Waarschijnlijk ben je milder voor haar dan voor jezelf. Oordeel jezelf ook op die manier, dat helpt.

Lees ook:
Zo word je een gelukkig mens: 7 stappen naar geluk