fbpx

Leven met MS: Een levensles van Ilse

levensles Ilse

“Ik was 25 en zat in de bloei van mijn leven. Ik was afdelingshoofd bij een bedrijf in medische hulpmiddelen, had net een huis gekocht en kreeg ineens de diagnose MS. Mijn drukke leventje was per direct voorbij.”

Leven met MS

Ik kreeg zware prednisonkuren en er waren dagen waarop ik nauwelijks uit bed kwam. MS is een grillige, progressieve ziekte, die bij iedereen anders verloopt. Eenmaal verloren lichaamsfuncties komen niet terug, maar je kunt ook decennia nergens last van hebben. Inmiddels ben ik volledig afgekeurd, maar zit nu in een betere periode. Wel heb ik net als veel andere MS-patiënten blaasproblemen.

Om mij meer vrijheid te geven opperde mijn neuroloog daarom of ik wilde katheteriseren met SpeediCath Compact. Dat leek mij een grote stap. Door zelf te katheteriseren zou ik me wellicht meer patiënt gaan voelen dan me lief was. Hoewel het voelde alsof ik mijn regie uit handen gaf, besloot ik het te proberen.In mijn werk heb ik tientallen vrouwen geleerd hoe je moet katheteriseren. Maar eenmaal zelf in het behandelcentrum urologie oefenen voor een spiegel en kijken wat voor mij werkt, voelde kwetsbaarder dan ik dacht. Toch zette ik door en bleef het gebruiken.Als ik nu weet dat ik lang niet kan plassen, bijvoorbeeld vanwege een vliegreis, zorg ik dat ik ‘leeg’ ben voor we opstijgen. Daarbij heb ik nooit meer blaasontsteking en de bijbehorende antibioticakuren en hoef ik nooit meer uit bed om te plassen. Door toe te geven aan deze bijkomstigheid van mijn ziekte, voel ik me juist minder patiënt. In plaats van controle te verliezen, kreeg ik die terug.”

Kijk voor meer informatie op www.coloplast.nl/ms of vraag een proefpakket aan via www.coloplast.nl.

‘Door de controle op te geven, kreeg ik die terug’

Lees ook:
4 levenslessen van je kleinkinderen