fbpx

5 slimme tips tegen hoofdpijn

hoofdpijn

Of het nu langzaam komt opzetten, zeurt of bonkt, er is bijna niks vervelender dan hoofdpijn. Het kan je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Sterker nog, je kunt er letterlijk scheel van zien! Uiteraard kun je meteen naar een doosje pijnstillers grijpen, maar wij geven jou 5 slimme tips tegen hoofdpijn die goed kunnen werken.

Tips tegen hoofdpijn

1. Hydrateren bij beginnende hoofdpijn

Allereerst: in de strijd tegen hoofdpijn is het zaak je vochthuishouding goed op peil te houden. Begin bij de eerste signalen met water drinken. Geen ijskoud water, zelfs niet in de zomer, dat kan namelijk juist nog meer pijn geven. Water op kamertemperatuur en in kleine slokjes werkt het beste. Heb je wel genoeg gegeten? Ook dat kan een oorzaak van hoofdpijn zijn.

2. Een massage bij spanningshoofdpijn

Hoofdpijn kent veel oorzaken. Heb je stress, of zit je te lang in dezelfde houding achter je computer of laptop? Dan ga je vaak fronsen: een belangrijke veroorzaker van hoofdpijn. De spiertjes op je voorhoofd, rondom je ogen en wenkbrauwen worden dan te lang aangespannen en dat kan je een fikse hoofdpijn opleveren, die zelfs doortrekt naar nek en schouders. Met een korte voorhoofdmassage haal je die spanningshoofdpijn weer weg.

Hoe ga je te werk?

Trek een denkbeeldige, horizontale lijn over je voorhoofd, net boven je wenkbrauwen. Zet de knokkel van één vinger boven jerechterwenkbrauw en oefen lichte druk uit. Zo ‘loop’ je langzaam van de ene naar de andere kant. Zodra je op een plekje komt dat extra gevoelig aanvoelt, stop je daar en maak je rondjes over deze pijnlijke plek. Je mag de druk wat opvoeren, maar uiteraard niet te sterk, want dat werkt averechts.

3. Een douchebeurt in het donker

Zet de douchekop onderaan de douchestang en ga op een krukje onder de douche zitten. Laat het water over je hoofd en schouders lopen. Doe dit in het donker; met een flinke hoofdpijn kun je licht vaak niet eens verdragen. Concentreer je minutenlang volledig op je ademhaling.

4. Gember als vervanger voor paracetamol

Het is (nog) niet bewezen door wetenschappelijk onderzoek, maar proefondervindelijk hebben veel mensen baat bij gember. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn staan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Veel mensen zijn ervan overtuigd dat gember een heilzame werking heeft en zetten het in als medicijn tegen hoofdpijn. Kwaad kan het niet, want gember is enorm gezond. Haal een stuk gemberwortel door de knoflookpers of snijd de gember in hele kleine stukjes en voeg deze toe aan kokend water. Een andere organische oppepper tegen hoofdpijn is een vleugje pepermuntolie dat je op je haarlijn aanbrengt.

5. Actief bezig zijn om je hoofd helemaal leeg te maken

Het ligt nogal voor de hand, maar het werkt: frisse lucht en je zinnen verzetten. Ga lekker wandelen of sporten. Neem even afstand van je werk en van al je to-do lijstjes, inclusief je hoofdpijndossiers!  Een fijne vrijpartij (met orgasme) doet overigens ook wonderen. Neuroloog en hoofdpijnspecialist dr. Nicolas Silver van het Walton Centre in Liverpool deed hier in 2013 onderzoek naar. Hij denkt dat het door het vrijkomen van het pijnstillende hormoon endorfine komt, of door de verandering in de bloeddruk. ‘Kom op schat, ik heb hoofdpijn’ is dus eigenlijk de betere uitdrukking!