fbpx

5 tips om je schermtijd te verkorten

iPhone Apple minder schermtijd

Het is een functie op onze iPhone waar we niet heel vrolijk van worden, maar tegelijkertijd ook weer wel: Schermtijd. Het geeft aan hoeveel tijd je als gebruiker besteed op je iPhone. Is het voor jou ook zo’n eyeopener en wil je er iets aan doen? We geven 5 slimme tips om je schermtijd te verkorten.

Lees ook:
Tips voor het kopen van een smartphone

5x schermtijd verkorten

Benieuwd naar jouw schermtijd? Ga naar ‘instellingen’ op je iPhone en klik op schermtijd. Hier kun je alle cijfers bekijken.

iPhone schermtijd

1. Stel per app je schermtijd in

De functie is niet alleen confronterend, maar ook handig. Je kunt bijvoorbeeld per app je schermtijd instellen. Je kunt ervoor kiezen om jezelf één uur per dag Instagram toe te staan of niet langer dan twee uur per dag je nieuwssite te bekijken. Je kunt dit ook nog per dag aanpassen. Deze instelling is trouwens ook heel handig voor kinderen. Al blijken kinderen hun ouders alweer te snel af te zijn met slimme trucjes om ‘schermtijd’ te omzeilen.

2. Maak een rustig beginscherm

Een slimme tip die beter werkt dan je denkt: maak je beginscherm leeg. Vaak staan er in het eerste scherm van je iPhone voor jou belangrijke apps. De social media-apps die je vaak gebruikt, messenger, berichten, je nieuws-apps, het weer, Spotify en ga zo maar door. Zodra je een blik werpt op je iPhone, kun je al verleid worden door een van de apps. Helemaal als er ook nog meldingen worden gegeven. Maak het beginscherm leeg, op bijvoorbeeld de klok na. Je moet dan altijd eerst naar rechts scrollen om andere apps te zien. Het helpt!

3. Niet storen!

Moet je iets ingewikkelds doen waarbij je je volledige concentratie nodig hebt? Zet je mobiel dan op ‘Niet storen’. Deze functie heeft ook wat slimmigheden. Zo kun je oproepen van je favorieten wél toestaan. Ook kun je ervoor kiezen om een tweede oproep van dezelfde persoon binnen drie minuten wel door te laten komen. Het zou maar dringend zijn… Bij deze functie kun je trouwens ook activeren dat meldingen beperkt en/of tegengehouden worden tijdens het autorijden.

iPhone minder schermtijd

4. Saaie boel

Ben je een enorm addict en wil je alle zeilen bijzetten om je schermtijd te verminderen? Maar je iPhone dan wat minder ‘gezellig’. Vakantiefoto’s in je beginscherm, mooie kleurtjes, een vrolijke beltoon, gezellige hoesjes: ze zorgen er allemaal voor dat je je iPhone associeert met iets fijns. Haal de foto’s van je beginscherm af en koop het saaiste hoesje dat je kunt vinden. En: zet je iPhone op zwart-wit. Want al die felle kleurtjes doen iets met je hersenen, dat is wetenschappelijk bewezen. Ze maken mensen onrustig en trekken de aandacht. Zo zet je je iPhone op zwart-wit: instellingen – algemeen – toegankelijkheid – aangepaste weergave – kleurfilters (aan).

5. Zet notificaties uit!

De laatste tip komt van de grote baas van Apple, Tim Cook. Dankzij de schermtijdfunctie op de iPhone ontdekte hij ook dat hij te veel tijd doorbracht met zijn smartphone. “En ik dacht nog wel dat ik er heel gedisciplineerd mee omging. Maar ik zat er helemaal naast”, moest hij bekennen. Wat hij bovendien ontdekte, is dat hij per dag een gigantische hoeveelheid notificaties ontving. Vrijwel elke app kan je dat soort berichtjes sturen, waardoor er rode notificatie-badges op de app-icoontjes komen te staan. De verleiding om zo’n app te openen is dan veel groter. De tip van Tim Cook: zet ze uit. Hij heeft gelijk. De geluidjes, de badges: je mist niks.

Lees ook:
Een tikkie sturen: zo simpel is het