fbpx

5 variaties op de traditionele gehaktbal

gehaktbal traditioneel

Hollandser kan bijna niet: de gehaktbal. Lekker met puree, rijst of puur als broodje bal. Eitje, wat paneelmeel, snufje peper… En wil je een keer van die traditionele bal af? Dan zet je hem met een paar extra ingrediënten 5x anders op tafel!

Lees ook:
Variaties op de stamppot: 6x bijzondere stamppot

Benodigdheden traditionele bal gehakt

Laten we beginnen met het draaien van de originele bal, zoals oma dat al deed, met:

  • 2 sneetjes brood
  • 3 eetlepels melk
  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 100 gram boter

Het geheim van de perfecte bal

  • Snijd de korsten van het brood en leg de sneetjes in een diep bord.
  • Schenk de melk erover en prak het brood fijn.
  • Doe het gehakt, het ei en het broodmengel in een schaal.
  • Voeg 2 theelepels zout, 1 theelepel peper en een ½ theelepel nootmuskaat toe. Kneed dit mengsel goed.
  • Vervolgens verdeel je het gehaktmengsel in 4 gelijke porties en draai je fraaie ballen die je door het paneermeel rolt voor ze de pan in gaan.
  • Het geheim van de perfecte bal is om pas te bakken als de boter goed op temperatuur is, zodra het schuim wegtrekt. Je bakt de ballen op hoog vuur rondom bruin. Draai daarna het vuur laag, voeg ¾ dl warm water toe en laat de gehaktballen afgedekt in zo’n 20 minuten garen.
    Uiteraard kan dit ook met runder-, lams- of kalfsgehakt.

Variatie 1: Pittige gehaktballen in tomatensaus

Meng 1 heel fijn gesnipperd uitje, 1 uitgeperst teentje knoflook en 2 theelepels chilipoeder door het gehaktmengsel. Voeg voor deze bal met pit tijdens het braden geen water toe, maar 2 dl tomatensap (uit blik) en 2 theelepels tijm.

Variatie 2: Indische gehaktballen voor bij de rijst of bami

Week 1 zakje boemboe nasi in 1 dl heet water (er zijn ook vloeibare varianten te koop) en meng dit met het gehaktmengsel. Voeg aan het braadvocht 2 eetlepels ketjap en wat sambal toe. Dit geeft de gehaktballen een verrassende bite.

Variatie 3: Ambachtelijke gehaktballen met kaas

Aan het basisrecept voeg je 1 eetlepel peterselie toe en 1 ui. Je draait de ballen en drukt vervolgens in iedere bal een blokje belegen kaas (2×2 cm). Daarna maak je ballen goed dicht en rol je ze door het paneermeel. Deze kaasvariant combineert geweldig met bijvoorbeeld witlof, bloemkool of zuurkool.

Variatie 4: Voedzame gehaktballen in een jasje

Voeg aan het basisrecept 2 fijngesneden paprika’s, 1 grote ui en 100 gram champignons toen. Rol de gehaktballen niet door het paneermeel, maar bestrijk ze met Boursin. Daarna rol je ze in een jasje van bladerdeeg. In het midden van de oven 35 minuten op 180 graden laten garen.

Variatie bal 5: De borrelbal

Gehaktballen zijn veelzijdig: we eten ze niet alleen als avondeten, maar ook als borrelhap. Voeg aan het basisrecept 1 teen knoflook toe, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel komijn en 1 theelepeltje laos. Natuurlijk draai je nu geen 4 ballen, maar heel veel kleine borrelhapjes.

Gehakt kan vet zijn. Wil je ‘mager’ eten, bak ze dan in de oven in plaats van in de pan. Gehaktballen kun je na het braden, in afgesloten schaal, twee dagen in de koelkast bewaren. En ze zijn ook lekker als broodbeleg.

Lees ook:
6 variaties op de appeltaart