Het is weer januari, de tijd van het jaar dat we massaal goede voornemens hebben. Toch sneuvelen veel van deze voornemens al voor het einde van de maand. Lifecoach Karin van de Water geeft tips hoe goede voornemens vol te houden zijn.
Zo houd je je goede voornemens wél vol
Afvallen, stoppen met roken, minder stress, meer sparen. Bijna de helft van de Nederlanders begint het nieuwe jaar met goede voornemens. Na twee weken geeft bijna een derde het alweer op en aan het einde van de maand is de helft afgehaakt. Waarom is het zo lastig goede voornemens vol te houden? Lifecoach Karin van de Water: “Een voornemen op zich is heel vrijblijvend. Je neemt je iets voor, maar ga je er ook daadwerkelijk wat mee doen? Daar gaat het vaak al mis. Daarbij, ons brein houdt van vaste patronen en gewoonten en vindt verandering lastig. We ervaren vaak spanning bij het doorbreken van deze vaste patronen, dus je moet er wel echt wat voor over hebben.” Karin geeft vijf tips hoe het wel lukt goede voornemens voor 2021 vol te houden.
1. Controleer je motivatie
Controleer of het echt je eigen wens is of die van de omgeving. Vaak zijn het de partner of bijvoorbeeld de kinderen die willen dat je stopt met roken. Als het niet een motivatie van binnenuit is, wordt het erg lastig het voornemen vol te houden. Bedenk ook of dit het juiste moment is en of je bereid bent er echt voor te gaan.
2. Maak het doel concreet
Schrijf je doel op en maak het beeld aantrekkelijk. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Schrijf dan niet op: ik wil niet dikker worden. Maar schrijf op hoe je jezelf aankomende zomer in je mooiste jurk op het strand ziet. Maak het positief, gebruik woorden die naar het doel toe gaan en richt je op wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt.
3. Wees reëel
Stel jezelf reële doelen en hak het in haalbare stukken. Vijf kleine stappen is ook een grote stap. Twintig kilo afvallen is veel, dat is lastig te overzien. Iedere maand twee kilo afvallen is concreet en haalbaar. En uiteindelijk haal je vanzelf de twintig kilo. Pak één doel tegelijkertijd aan. Dus probeer niet én af te vallen én meer te sporten én minder stress te hebben én beter te slapen en dat allemaal tegelijk. Want dan is de kans inderdaad groot dat je strandt.
4. Deel het doel
Als je je doel wereldkundig maakt, komt het naar de oppervlakte en daarmee wordt het concreet. Vertel dus familie of vrienden over je streven. Deel het alleen met mensen van wie je weet dat ze er positief in staan. Dit zijn de mensen die in je geloven en niet zeggen: ‘dit is al de dertigste keer dat je dit probeert’. Laat mensen weten wat je nodig hebt aan ondersteuning. Als je liever niet wilt dat je gezinsleden koekjes eten in je bijzijn, zeg dit dan ook.
5. Wees lief voor jezelf
Mocht het onverhoopt toch even anders lopen dan je graag wilde, realiseer je zich dan dat je altijd weer opnieuw kunt beginnen. Kijk hoe je het toch aantrekkelijk kunt maken en start van voor af aan. Wees lief voor jezelf en gun jezelf een leerproces. Strengheid is niet helpend. En bedenk ook: verandering hangt niet van een datum af. Er zijn nog 364 andere dagen in het jaar om je doel te bereiken.
Tekst: Lieneke van der Fluit