fbpx

7 dingen die je nog niet wist van koningin Máxima

Koningin Máxima
Afbeelding: Ⓒ RVD - Jeroen van der Meyde

Wij trakteren je vandaag op 7 dingen die je nog niet wist van koningin Máxima.

7 weetjes over Máxima

1. Daarom is Máxima koningin

Als de koning een man is, wordt zijn vrouw koningin genoemd. De partner van de staatsrechtelijke koningin kan echter nooit koning zijn: daarom hadden we een prins Bernhard en een prins Claus. “In Nederland vindt men dat verwarrend, maar in de rest van de wereld is dat volstrekt normaal”, zei koning Willem-Alexander eens wat korzelig in een interview. 

2. Máxima als luizenmoeder

De kinderen van het koninklijk paar gingen alle drie naar een openbare basisschool in Wassenaar. Máxima en Willem-Alexander hebben altijd geprobeerd zo ‘gewoon mogelijk’ mee te draaien als schoolouders. Zo was Máxima overblijfmoeder, konden andere moeders haar gewoon bellen in geval van nood en stond ze ook op de lijst als luizenmoeder.

Koningin Máxima
Afbeelding: Ⓒ Photography Erwin Olaf

3. Ook Máxima is verslaafd aan schoenen

Ze is dól op schoenen en heeft dan ook een flinke collectie opgebouwd. Ze heeft voor een vrouw een flinke schoenmaat: 42. Daarom draagt ze het liefst modellen die haar voeten kleiner doen lijken en dat betekent: hoge hakken. Niet erg goed voor je voeten. Onlangs is Máxima in een privékliniek onder het mes gegaan en volgens een bron aan RTL Boulevard had zij last van hallux valgus: een veelvoorkomende afwijking waarbij een knobbel aan de zijkant van de voet ontstaat. Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met het veelvuldig lopen op schoenen met hoge hakken. 

4. Máxima juicht voor Rotterdam

Het koninklijk paar juicht voor elke sporter, maar Willem-Alexander en Máxima hebben stiekem natuurlijk ook wel een voorkeur. Zo is het een publiek geheim dat onze koning een fan is van voetbalclub Ajax. Máxima houdt de boel in evenwicht, want in 2017 verklapte voetbaltrainer Ron Jans dat zij een Feyenoordfan is.

5. Máxima leerde van Lingo

Om Nederlands te leren keek Máxima naar het Journaal, het Jeugdjournaal en naar Lingo. Later keek ze samen met haar kinderen naar het populaire woordspelletje om aan haar en hun spelling te werken. Haar kinderen spreken ook haar moedertaal, maar het Nederlands is altijd voorgegaan.

Koningin Máxima en haar gezin
Afbeelding: Ⓒ RVD – Jeroen van der Meyde

6. Máxima koopt bij Zara

Máxima is een absolute stijlicoon, die met veel zwier de toon weet te zetten. Ze is dol op de ontwerpen van de Belgische couturier Edouard Vermeulen van het modehuis Natan, en de van oorsprong Deense Claes Iversen. Maar ze haalt haar koninklijke neusje ook niet op voor de kleding van Zara en Mango.

7. Máxima gaat voor rood

Volgens de etiquette is het ‘not done’: een royal met rood gelakte nagels. Daarom zie je prinsessen en koninginnen doorgaans met mooi gemanicuurde naturel nagels. Nude gelakt en heel soms in een subtiele lichtroze tint. Onze Máxima lapt die regel aan haar laars: zij lakt haar nagels regelmatig lekker fel. Geen kunstnagels of nailart, maar wel een fijn rood kleurtje.