fbpx

7 handigheidjes waarvan je niet wist waarvoor ze dienen

Handigheidjes blikjes

Er zijn van die handigheidjes die je soms pas hoort als je bijna in je kist ligt. Ooooh, dus het gat in dat lipje van een frisdrankblikje is dáárvoor! En dát is dus de reden voor dat stukje extra stof bij je kleding en dáárom zit er een gat aan het einde van je rolmaat. Wij zetten de leukste handigheidjes voor je op een rij.

1. Extra stof bij je kleding

Heb je een mooie nieuwe blouse gekocht, of een fijne zomerbroek? Vaak zit er bij dat kledingstuk een extra zakje met een reserveknoop (of meerdere, als er aan het kledingstuk diverse maten knopen zitten) en een stukje stof. Je weet wel, dat zakje dat je nooit kunt vinden als er een keer een knoop mist. De stof die erin zit is niet bedoeld voor reparaties, maar om te kijken hoe het betreffende kledingstuk zich houdt in de was. Tip: meet het stukje stof eerst even op, voordat je het wast. Dan kun je kijken of het is gekrompen na een wasbeurt.

2. Indrukpunten bij aluminiumfolie

Lang nagedacht hoe we dít nou moeten noemen. Iedereen heeft de langwerpige dozen voor aluminiumfolie, bakpapier en keukenfolie in huis. Heb je wel eens goed naar de doos gekeken? Aan de kopse kanten zit een perforatie: je kunt daar een lipje indrukken aan beide kanten. Dat lipje karton houdt vervolgens de rol op z’n plek als je een stuk wil afscheuren. Handig!

Handigheidjes aluminiumfolie

3. Gaatje in lipje van frisdrankblikje

Waarom zit er toch een gaatje in het lipje van een frisdrankblikje? Het is handig voor de grip omdat je je wijsvinger er precies achter kunt klemmen. Maar dat is niet de reden: het lipje is verzonnen om het eventuele rietje op z’n plek te houden. 

4. Houdbaar tot…?

Van dit weetje word je misschien niet echt blij als je een grote verzameling toiletartikelen hebt. Want wist je dat er op vrijwel elk potje en flesje staat hoe lang het product na opening nog houdbaar is? Er staat een icoontje op dat een potje voorstelt waarvan het dekseltje half open is. In het icoontje staat een getal: dat is het aantal maanden dat je het product veilig kunt gebruiken. 

Handigheidjes houdbaar tot...

5. Het waterreservoir van je Nespresso-apparaat

Ook zoiets wat best veel mensen niet weten, zeker als je geen ‘gebruiksaanwijzing-lezer’ bent. Vind jij ook dat het waterreservoir van je Nespresso-apparaat lastig te verwijderen is? Heel veel mensen vullen het maar gewoon bij met een waterkoker omdat ze het ding zo moeilijk los krijgen van het apparaat. De truc: doe het dekseltje omhoog. Dan gaat de bevestiging los en kun je hem er makkelijk vanaf tillen (en er weer opzetten!).

6. Slim tanken

Het gebeurt heel vaak dat iemand met ‘de verkeerde kant’ bij de benzinepomp staat, omdat de opening van de benzinetank nou nét aan de andere kant van de auto zit. Heb je een nieuwe auto of ben je het gewoon vergeten? Je kunt het in de auto checken. In veel gevallen zit er bij de brandstofmeter een symbool van een benzinepomp. Bij dit symbool staat met een pijltje vaak aangegeven aan welke kant je tank zit. Soms hangt ook de brandstofslang aan de kant waar getankt moet worden; hangt de slang links, dan zit ook de dop van je tank links (wat eigenlijk onlogisch is, maar oké).

Handigheidjes slim tanken

7. Rolmaat-trucjes

Gebruik je wel eens een rolmaat? Elke rolmaat heeft namelijk een paar handigheidjes die het leven van een doe-het-zelver weer wat aangenamer maken. Om te beginnen: in het ijzeren uiteinde van het meetapparaat zit in veel gevallen een langwerpig gaatje. Zo kun je het uiteinde heel handig achter een schroef of een spijker haken, zodat je ook in je eentje iets kunt opmeten. Aan de eindhaak zit vaak ook nog een kartelrandje. Dat is weer handig wanneer je geen pen of potlood hebt om de plek te markeren: kras gewoon even heen en weer met het ding.
Het laatste trucje vinden wij het slimst: als je meet, zeker met een metalen meetband, is het soms lastig om de band aan het einde ‘om te buigen’. Dat hoeft dus niet, want op vrijwel elke rolmaat staat aangegeven hoeveel millimeter (of inch) het rolmaatje zelf is. Je kunt die bij het opmeten tegen een hoek zetten; je telt de millimeters van het apparaatje zelf bij het opmeten gewoon mee.