fbpx

7 herinneringen aan de jaren 70

Grote kans dat jij in de jaren 70 een groot deel van je kindertijd of pubertijd hebt beleefd. Wat is het eerste waaraan je terugdenkt bij dit decennium dat bol stond van de tegenstrijdigheden? Wij halen 7 herinneringen op.

Televisie jaren zeventig

1. Ren… je… rot!

Tv en entertainment werden in de jaren 70 sterk vercommercialiseerd met spelprogramma’s als Ren je rot, waarin scholen het tegen elkaar opnamen. De kinderen van toen herinneren zich misschien Ome Willem, Swiebertje, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? en de opkomst van Sesamstraat, terwijl hun ouders liever keken naar Van Kooten en De Bie met Het simplisties verbond. In 1973 kwam de film Turks Fruit in de bioscoop, tot op de dag van vandaag de best bezochte Nederlandse film aller tijden.

2. Kleine wasjes, grote wasjes

Hoewel ze al wel bestonden, deden huishoudelijke apparaten steeds meer hun intrede in de Nederlandse huishoudens. Steeds meer gezinnen kochten bijvoorbeeld een wasmachine en een telefoontoestel. Het huishouden werd minder intensief en vrouwen lieten zich steeds vaker opleiden om vervolgens een baan te zoeken.

Telefoon jaren 70

3. Opstandelingen vs. politie

Wie in die tijd al een televisie in huis had staan en meekeek naar het journaal kon er niet omheen: in de jaren 70 werd er gekraakt en gedemonstreerd dat het een lieve lust was. Waren de hippies in de jaren 60 nog redelijk liberaal en was opstand vooral gezellig, in de jaren die erop volgden werd de sfeer grimmiger en ontstonden er confrontaties tussen opstandelingen en de politie.

4. Baas in eigen buik

Foto’s van vrouwen in blote borsten of met hun T-shirt omhoog, met op hun buik de leus ‘Baas in eigen buik’. Wie kent ze niet? De jaren 70 was een belangrijke periode voor het ontstaan van vrouwenbewegingen als de Dolle Mina’s. Er werden veel acties gevoerd tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en voor de legalisering van abortus.

Freddie Mercury Queen

5. Queen en Afghaanse jassen

De popcultuur breidde zich in dit tijdperk sterk uit. Concerten en festivals werden mateloos populair en er ontstonden subculturen als punk en disco die door de jeugd massaal werden overgenomen. Sterren uit die tijd waren natuurlijk ABBA, David Bowie en Queen. Vergeet ook de films Saturday Night Fever en Grease niet, waardoor we met z’n allen gingen discodansen! Diezelfde popcultuur bepaalde voor een groot deel de modetrends uit de jaren 70. Echte durfals gingen voor extravagant: mannen met lippenstift, hakschoenen, plateauzolen en lange haren. Maar ook het permanent, hoge broeken en broeken met wijde pijpen waren hip. Jongeren spaarden toentertijd ook massaal voor de Afghaanse jas en namen de lucht die daar in hing graag voor lief.

6. Financiële klap

Daar waar de economie in de jaren 60 in volle bloei was, kregen Nederlandse huishoudens in de jaren 70 tot twee keer toe een harde financiële klap te verwerken. De reden? De oliecrises in het Midden-Oosten. Hierdoor zaten vooral eind jaren 70 veel vaders werkloos thuis op de bank.

7. Aan de drugs

Dit was het decennium waarin (soft)drugs ‘gedecriminaliseerd’ werden in Nederland. De eerste coffeeshops openden hun deuren en er werd openlijk gebruikt. Doordat ook harddrugs – vooral heroïne – openlijk werd verhandeld werd in 1976 een nieuwe opiumwet ingevoerd waarbij harddrugs uit den boze waren.

Met dank aan Duco Hellema, historicus en professor aan de Universiteit Utrecht.