fbpx

8 tips voor een gezonde mond

Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen de gezondheid van de mond en van de rest van het lichaam. Wist je dat veel aandoeningen als eerste in de mond zichtbaar zijn? Andersom kunnen aandoeningen van de mond weer gevolgen hebben voor je algehele gezondheid. Zorg dus dat het schoon en gezond is in je mond!

Lees ook:
Parodontitis: sluipmoordenaar in je mond

Gezonde mond: tweerichtingsverkeer

Pijnklachten, wondjes, ontstekingen, schimmel: het zijn allemaal aandoeningen in de mond die kunnen duidelijk op gezondheidsproblemen. Maar niet alleen daarom is een goede mondhygiëne van belang. Aandoeningen in de mond kunnen namelijk ook weer problemen veroorzaken in de rest van het lichaam. Bacteriën uit de mond komen in de bloedbaan terecht en kunnen zelfs het risico op  hart- en vaatziekten verhogen.

Parodontitis

Een nare, bacteriële infectieziekte in de mond is parodontitis. Dit begint met bacteriën uit de mondholte, die soms onder de tandvleesranden terecht kunnen komen en daar ontstekingen veroorzaken. Het vervelende is dat je er meestal geen erg in hebt: je voelt het vrijwel niet en ziet het niet, totdat het te laat is. Het is erfelijk bepaald, maar ook roken, stress, diabetes en bepaalde medicatie kunnen parodontitis veroorzaken en verergeren. Het kan alleen maar worden opgelost met een heel goede mondhygiëne, en met professionele hulp.

Deze tips helpen bij een goede mondhygiëne:

  1. Poets je tanden twee keer per dag, het liefst twee minuten, met fluoridetandpasta.
  2. Een elektrische tandenborstel is, volgens wetenschappelijk onderzoek, effectiever dan een handtandenborstel.
  3. Alleen poetsen is niet genoeg: gebruik ook tandenstokers en ragers om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Daar kan je tandenborstel niet komen.
  4. De kiezen aan het eind van je mond kun je het beste reinigen door een stukje verband (elastisch windsel) af te knippen en dat met twee handen heen en weer te halen achter die kiezen langs.
  5. Probeer niet vaker dan zes of zeven keer per dag te eten: drie hoofdmaaltijden en een paar tussendoortjes. Het glazuur van je tanden en kiezen heeft tijd nodig zich te herstellen.
  6. Frisdrank, lightdranken en andere zure dranken, bijvoorbeeld ook fruitsmooties, tasten het glazuur van je gebit aan. Beperk het drinken ervan. Je kunt erna bijvoorbeeld even je mond spoelen met water. Maar: poets nooit direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen.
  7. Medicijngebruik kan van invloed zijn op je gebit. Meld het daarom altijd aan je tandarts of mondhygiënist en let extra goed op je mondverzorging.
  8. Heb je een droge mond? Mondslijmvliezen raken dan sneller geïrriteerd, waardoor je ook weer sneller tandplak kunt krijgen. Door te kauwen op suikervrije kauwgom, stimuleer je de aanmaak van beschermend speeksel. Dat neutraliseert het zuur dan weer.

Lees ook:
Tips voor een mooi gebit