fbpx

Tips voor een mooi gebit

gebit witte tanden

Witte tanden, een stralende lach en gezond tandvlees. Dat willen we allemaal wel. Maar wat moet je doen en wat moet je vooral laten (staan) om dat voor elkaar te krijgen? Tips voor een schoon en schitterend gebit.

Lees ook:
Parodontitis: sluipmoordenaar in je mond

Witte tanden door whitening tandpasta?

De hype rond parelwitte tanden zal je niet ontgaan zijn. Steeds meer mensen laten hun tanden bleken of gaan met zogenaamde thuisbleeksetjes aan de slag. Minstens zo populair is de whitening tandpasta. Dit product bevat een stofje dat tanden witter laat lijken, maar is ook behoorlijk agressief en kan het beschermende tandglazuur zelfs aantasten. Het ‘korreltje’ dat in veel van deze tandpasta’s verwerkt is, veroorzaakt bij hard poetsen slijtplekken op het glazuur van tanden en kiezen.  Niet vreemd dat menig tandarts niet staan te juichen als het om die ‘witmakers’ gaat.

Verkleuringen op tanden

Bepaalde dranken als koffie, zwarte thee en wijn zorgen ervoor dat tanden snel verkleuren. Kies daarom liever voor kruidenthee, spa of water. Het zal niemand verbazen dat roken slecht is voor je gebit. Het maakt tanden grauw. Maar erger: roken is ook een van de belangrijkste oorzaken van parodontitis, een hardnekkige tandvleesontsteking. Sommige medicijnen kunnen eveneens voor verkleuring zorgen, maar dan van binnenuit. Stoor jij je aan de kleur van je tanden? Vraag de tandarts om advies en pas op met zelf dokteren.

mooi gebit

Prik en sap met een rietje

Zoete en zurige koolzuurhoudende drankjes hebben een bijtend effect, en dan hebben we het nog steeds over het tandglazuur. Denk hierbij aan citroensap, limonade, frisdrank, maar ook een gezonde smoothie is vanwege de fruitzuren een tandbederfelijk drankje. Het scheelt aanzienlijk als je door een rietje drinkt, omdat de vloeistof dan niet ‘langs’ je tanden gaat. Drink het ook niet de hele dag door: dat is een voortdurende aanslag op je glazuur. Nog beter is het om minder zoete en koolzuurhoudende drankjes te drinken.

Terugtrekkend tandvlees

Als je ouder wordt, gaat er van alles hangen, alleen je tandvlees niet. Dat kruipt omhoog. Hierdoor lijken je tanden in de loop der jaren ‘langer’ te worden.
Terugtrekkend tandvlees is geen fraai gezicht, maar kan ook nog eens heel pijnlijk zijn. Bij tandvleesproblemen verdient het prioriteit om je mond ‘schoon’ te houden en bacteriën en tandplak geen kans te geven.

  • Dagelijks flossen en stoken
  • Poets zorgvuldig, maar zeker niet te hard, en neem hierbij ook je tandvlees mee. Wel met een kleine, zachte tandenborstel!
  • Beperk de inname van verwerkte suikers en kunstmatige zoetstoffen. Deze stimuleren namelijk de groei van schadelijke bacteriën.
  • Een ouderwets middeltje dat kan helpen tegen terugtrekkend tandvlees is kruidnagel. Kauw dus gerust een paar keer per dag op twee of drie kruidnagels.
  • Drink elke dag een paar kopjes groene thee. De antioxidanten in de thee werken mee aan de genezing van ontstoken tandvlees.
  • Vitamine C is dé vitamine als het over de bestrijding van tandvleesproblemen gaat, dus zorg dat je voldoende fruit en groenten eet die deze vitamine bevatten.

Zuinig op je gebit

Sommige mensen hebben de gewoonte om hun tanden als een soort gereedschap te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het openen van zakjes of dopjes, of om een prijskaartje los te trekken. Niet doen. Wees zuinig op dat gebit!

Lees ook:
9x waarom een ochtendritueel belangrijk is