fbpx

Ben jij een perfectionist? Laat de teugels maar wat vieren

perfectionist

Goed is goed genoeg. Dit zinnetje komt bij een perfectionist waarschijnlijk niet eens in het hoofd op. Goed kan namelijk altijd beter en beter kan best. Denk jij dat ook? Grote kans dat je een perfectionist bent en de lat vaak net wat te hoog legt voor jezelf. Dodelijk vermoeiend! Daarom hierbij een aantal tips om je perfectionisme los te laten. 

Lees ook:
Laat die ballen maar vallen! Zo laat je de boel lekker de boel

Perfectionist tot in de kist? Doe maar niet!

Met een beetje extra je best doen op z’n tijd is helemaal niets mis. Het is simpelweg ook fijn als iets perfect is of perfect lukt. Maar wie altijd streeft naar perfectie merkt waarschijnlijk dat de lol overal al snel af is. Je steekt veel energie in het perfectioneren van iets en het kost je vooral.. juist. Veel energie. De perfectionist in jou mag best zo nu en dan eens achterover leunen en toekijken. Ze zal zien: de wereld stort echt niet in als niet alles even gesmeerd loopt.

Waar komt het vandaan?

Perfectionisme komt veelal voort uit onzekerheid en angst. We leven in een wereld die veel van ons vraagt en onbewust kan het idee er insluipen dat wanneer iets niet goed is, JIJ niet goed bent. Een echte perfectionist is vaak bang om te falen en wil erg graag controle houden over de zaken. Dat wil niet zeggen dat een perfectionist op alle gebieden de touwtjes in handen wil hebben. Je kunt bijvoorbeeld een enorme chaoot en rommelkont zijn in het huishouden maar perfectionistisch zijn in het beheren van de gezinsagenda.

De kunst van het loslaten

Zolang je er geen last van hebt is het nastreven van perfectie geen probleem. Echter: bijna iedere perfectionist loopt een keer tegen zichzelf aan. Daarom hierbij een aantal tips waarmee je jouw perfectionisme wat meer loslaat.

perfectionist zijn is oke

1. Ga de fout in

Fouten maken. Wat is dat eigenlijk? Wanneer is iets goed of fout? Het grootste oordeel hierover zit in je eigen hoofd. Fout associëren we met verkeerd, het is een resultaat van iets wat je hebt gedaan en dat resultaat voldoet niet aan JOUW maatstaven. Maar ga eens fouten maken. En nog eens. Grote kans dat het die tweede keer al minder erg voelt. En als je het blijft oefenen.. Dat je er zelfs een keer om kunt lachen! Enne vergeet ook niet: een fout maken betekent niet een fout ZIJN.

2. Leg de lat lager

Tussen ‘goed, beter en best’ zit eigenlijk nog van alles. Allemaal kleine stapjes die jij kunt nemen om uiteindelijk bij ‘best’ uit te komen als dat je wens is die veel minder vermoeiend zijn dan een grote sprong. Eenvoudig gezegd: sta jij weer voor een perfectionistische uitdaging? Kijk eens of je hem kunt opknippen in kleine stappen en begin met de eerste stap. Vergeet niet ook van dat resultaat te genieten!

3. Onderzoek de oorzaak

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Onderzoek waar jouw perfectionisme vandaan komt. Welke gedachtepatronen zijn niet meer helpend voor jou? Je kunt dit doen door een dagboekje bij te houden op de momenten waarop je je realiseert dat je weer naar het perfecte streeft. Begin met het beschrijven van de situatie en geef dan steeds antwoord op de vraag: wat als ik dit niet zou doen? Zo kom je tot de kern van jouw angst. 

Doe het samen

Loop jij tegen problemen aan omdat je een perfectionist bent? Zoek er eens wat informatie over op of benader een coach of psycholoog (via de huisarts) om jou te helpen met het loslaten en daardoor wat lichter te leven.

Lees ook:
Horoscoop: klopt jouw karakter met je sterrenbeeld?