fbpx

Beugels bij volwassenen: nooit te oud voor een beugel

Beugels alleen voor tieners? Welnee. Orthodontie kan op elke leeftijd en er zijn ook volwassenen die hun gebit recht laten zetten. Waarom kies je daarvoor? Welke mogelijkheden zijn er voor beugels bij volwassenen? En wat kost het? Vijf vragen en antwoorden. Plus een tip.

5 vragen en antwoorden over beugels bij volwassenen

1. Hoeveel volwassenen nemen een beugel?

Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten is van de ruim driehonderd praktijken in ons land zo’n tien tot twintig procent van de patiënten ouder dan achttien. Dit is al jaren ongeveer gelijk. Een generatie geleden waren beugels nog niet zo gangbaar als nu. In de jaren zeventig en tachtig was je een uitzondering als je er eentje had. Nu loopt de helft van de jongeren ermee rond. Het is ‘normaal’ geworden. De technieken hebben zich ontwikkeld en er is meer mogelijk. Dat maakt het voor de volwassenen van nu ook makkelijker om alsnog die stap over de drempel van de ortho te zetten.

2. Waarom zou je het doen?

Om een medische reden. Bijvoorbeeld als je gebit zo erg is scheefgegroeid dat goed kauwen en schoonmaken moeilijk is en je er misschien zelfs pijn in je kaken of nek van krijgt. Of als je gebit beschadigd is door een ongeluk of ziekte. Dan is ingrijpen pure noodzaak. Voor een overbeet of het corrigeren van scheve kaken kom je eerder bij de kaakchirurg terecht. Er zijn ook cosmetische redenen voor een beugel: je ergert je bijvoorbeeld al jaren aan die voortanden die over elkaar heen staan. Of je schaamt je voor die hoektanden die zo ver uitsteken. Misschien wel zo erg dat je nooit voluit durft te lachen. En al helemaal niet op een foto. Say cheese! Ja, dahag.

3. Beugels bij volwassenen: wat zijn de mogelijkheden?

– Metalen slotjes. Die hebben de meeste tieners ook. De brackets worden op je tanden en kiezen gelijmd. Een metalen draadje ertussen duwt de tanden en kiezen op de juiste plek.
Voordeel: de goedkoopste methode. Nadeel: erg zichtbaar en schoonmaken is lastiger.

– Keramische slotjes. Zijn iets kleiner dan die van metaal, maar werken hetzelfde.
Voordeel: wit of doorzichtig en dus minder opvallend. Nadeel: duurder.

– Aligners. Dunne plastic bitjes die na een scan worden gemaakt. Je zet ze over je tanden heen. Ze moeten liefst dag en nacht aan blijven en elke twee weken worden ververst.
Voordeel: onopvallend en uit te doen tijdens het eten. Nadeel: ’t duurst, duurt langer en is vooral geschikt voor kleine correcties.

4. Doet een beugel pijn?

Of het pijn doet verschilt per methode en per persoon. Sommige mensen voelen niets. Anderen hebben een paar dagen een trekkend gevoel. Of gevoelige tanden. Je kunt altijd terug naar de ortho voor overleg of bijstelling. Alle orthodontisten in ons land kunnen zowel kinderen als volwassenen behandelen. Hoe je een goede vindt? Vraag aan mensen uit je omgeving met wie zij goede ervaringen hebben.

5. Wat kost een beugel?

Dat verschilt per methode en hangt van de duur van de behandeling af. Er is een wettelijk maximumtarief, dus de prijzen van de orthodontisten ontlopen elkaar nauwelijks. Een goede richtlijn is: trek er twee tot drie jaar en tussen de 2000 en 4000 euro voor uit. Volwassenen moeten meestal alles zelf betalen. Alleen bij een medische reden is er een vergoeding. Soms krijg je een gedeeltelijke vergoeding als je een aanvullende verzekering neemt. Dan betaal je wel weer een hogere premie. De voorwaarden verschillen per verzekeraar.

Tip

Overleg eerst met de orthodontist wat er nodig en mogelijk is. Duik met deze kennis de voorwaarden van je verzekeraar in. Zeker is wel dat je er wat voor moet over hebben. Maar zeker is ook dat wij nu veel langer met ons eigen gebit doen dan onze ouders. Veertig jaar geleden had de helft van alle vijftigplussers al een kunstexemplaar. Dus wie nu de boel laat rechtzetten kan daar nog jaren plezier van hebben.