fbpx

Computers: Apple versus Windows

macbook computer

Het is tijd voor een (nieuwe) computer. Maar ga je nu voor een Apple pc (iMac), een laptop (Mabook) of toch voor een Windows? Er lijkt een eeuwige strijd gaande tussen de twee merken. En er is zoveel keuze dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet! Tijd om de verschillen tussen de twee eens op een rijtje te zetten.

Wat zoek je in een computer?

Allereerst is het goed om te bedenken wat je met de computer of laptop wilt doen. Heb je al een iPhone of iPad en wil je dit makkelijk laten synchroniseren? Dan is Apple een logische keuze. Maar dit is absoluut niet noodzakelijk, je kunt een iPhone ook laten synchroniseren met een Windows computer. Dit gaat alleen iets minder makkelijk. Heb je een eisenlijstje waar je computer aan moet voldoen? Denk hierbij aan een bepaalde grafische kaart of een hoeveelheid qua opslag. Bij Windows heb je meer mogelijkheden dan bij Apple. 

Het prijsverschil

Hier kunnen we kort over zijn. Apple computers zijn een stuk duurder dan Windows. Voor een Apple computer betaal je al snel meer dan duizend euro, een Windows computer heb je al vanaf een paar honderd euro. Wat daar tegenover staat is dat Apple computers over het algemeen wel langer hun waarde behouden dan een Windows pc of laptop. 

Keuze

De keuze bij Apple computers is een stuk kleiner. Dit kan een voordeel zijn maar ook een nadeel, zeker als je bepaalde eisen stelt aan een computer. Doordat Windows op heel veel merken computers draait heb je veel meer keuze, maar juist al die keuzes kunnen het ook best lastig maken! 

Wel of geen virusscanner?

In principe heb je bij een Apple computer of laptop geen aparte virusscanner nodig. Iets wat je bij een Windows zeker wel nodig hebt. De producten van Apple zijn sneller en veiliger en Apple gebruikers ontvangen geregeld een gratis beveiligingsupdate. Hierdoor loop je minder kans op virussen. Wil je het wel echt zeker weten? Neem dan ook bij een iMac of Macbook een extra virusscanner. Better save than sorry!

Games spelen

Houd je van gamen? Hiervoor heb je een computer nodig met genoeg power. Als we op dit punt Windows en Apple vergelijken hebben we een duidelijke winnaar. Windows biedt de meest krachtige computers aan in hun assortiment. Ook in het aanbod spellen zijn de meeste spellen op Windows gericht. 

Service

Is er iets met je Apple? Ga dan naar de Genius Store in een Apple winkel. Hier kunnen ze direct kijken wat er is en het in sommige gevallen direct repareren. Voor een Windows computer of laptop moet je zelf iemand zoeken die het kan repareren. Daartegenover staat wel dat je bij een Windows computer onderdelen makkelijker (zelf) kan vervangen dan bij een Apple.

Software en (grafische) programma’s

Bij een Apple krijg je standaard veel gratis software, bijvoorbeeld om filmpjes mee te maken of foto’s te bewerken. Bij Windows krijg je dat er niet bij. Mocht je veel met foto’s en video’s aan de slag willen gaan, dan wordt Apple vaker aangeraden dan Windows. Dit heeft dus te maken met de gratis software, maar ook met schermresolutie en de grafische programma’s die vaak beter op een Apple werken. Maar daarentegen blijkt ook dat niet alle programma’s op een Apple werken, deze zijn dan speciaal gericht op Windows. Weet je nu al welke programma’s je wilt gaan gebruiken? Vraag het dan even na in de winkel of deze programma’s zowel voor Windows als Apple geschikt zijn.