fbpx

Herfst op je bord met een lekkere Coq au vin

coq au vin

Hmm, het is weer herfstig weer en dat roept bij de redactie van Blijtijds meteen de zin in stoofpotten weer op. Denk aan die lekkere geuren in de keuken, koken met een muziekje aan, een wijntje erbij. Hierbij het recept van een heerlijke Coq au vin, een succesnummer voor etentjes met vrienden of familie of op een herfstige zondag dat in een handomdraai gemaakt is.

Lees ook:
Makkelijke maaltijdsoep, 3 snelle recepten

salade bij coq au vin

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 kipfilets
  • 1 bakje spekreepjes
  • 250 gram gesneden champignons
  • 2 fijngesneden uien
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 2 el kippenbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 gram roomboter
  • Kipkruiden
  • Zout en peper
  • Tijm (vers of uit potje)
  • 3dl rode wijn

Recept voor Coq au vin

Wrijf de kipfilets in met kipkruiden en braad de kip ongeveer tien minuten in de roomboter. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de kip eruit en leg apart. Braad in het bakvet de ui en spekblokjes zachtjes aan, ook ongeveer tien minuten. Snijd ondertussen de champignons. Leg vervolgens de kipfilets op de uien en het spek en voeg de aangelengde kippenbouillon toe. De champignons en geperste knoflook kunnen er nu ook bij, samen met de laurier, een aantal takjes tijm en een snuf zout en peper. Als alles goed gemengd is voeg je de rode wijn toe. Plaats ten slotte de deksel half op de pan en laat het op laag vuur zo’n 3,5 uur pruttelen. Tussendoor kun je de kipfilets wat uit elkaar ‘trekken’ zodat er fijne, draderige stukjes ontstaan.

Lekker bij de Coq au vin: aardappeltjes in schil uit de oven en een salade of verse gestoomde groenten zoals peultjes of sperziebonen.

Tip: dit recept is ook goed vooraf te bereiden. Laat de pan dan een uurtje minder lang pruttelen dan volgens het recept en zet het zo’n uur tot anderhalf uur voor het opdienen op laag vuur. Voeg indien nodig nog een beetje rode wijn toe.

Lees ook: Makkelijke maaltijdsoep, 3 snelle recepten