fbpx

Daarom is koud afdouchen gezond

koud afdouchen

Koud afdouchen: het is even doorbijten. Toch voel je je daarna energieker en helderder dan ooit. Hoe kan dat?

Lees ook:
Slapen in de hitte: zo doe je dat

Omgevingstemperatuur variëren

Hitte en kou, met name als ze kort en intens duren, bevorderen de gezondheid. Kortdurende kou zorgt voor positieve veranderingen in het zenuwstelsel en in het immuunsysteem, waardoor ziektes minder kans maken. De schildklier wordt aangezet beter te gaan werken, wat de thermoregulatie van het lichaam stimuleert. En er is nog meer. Bij het gebruik van koud water droogt de huid minder snel uit. En voor wie last heeft van spataderen: het koude water bevordert de elasticiteit van de bloedvaten.

Word energieker

Maak van een koude douche een vast onderdeel van je ochtendritueel en je zult snel daadwerkelijk energieker aan de dag beginnen. Veel mensen beweren dat ze er zelfs een positief euforisch gevoel aan overhouden, dat lange tijd aanhoudt. Wie wil dat nou niet?

En je wordt nog slanker ook

De gemiddeld veel zittende, overprikkelde Westerse mens maakt wit vet aan, dat inactief is. Bruin vet is actief en zet de energie in je lichaam om in warmte. Als je jezelf regelmatig aan kortdurende kou blootstelt, krijg je meer bruin vet en dus een groter vermogen om meer energie in warmte om te zetten. Hierdoor word je energieker en slanker!

Bij de meeste mensen wordt het mechanisme dat optreedt bij wisseling van temperatuur al bijna niet meer aangesproken door alle gemakken en luxes waarmee we ons omringen. In de winter zitten we met dikke truien bij de centrale verwarming en in de zomer zetten we die airconditioning aan. Kortom, we hebben ons systeem lui gemaakt. Terug naar hoe het vroeger was door dagelijks die koude douche te trotseren, maakt ons oersterk.

6 tips voor koud afdouchen

Waarschijnlijk sta je de eerste keer bibberend onder de straal, maar met deze tips gaat het zeker lukken!

Tip 1

Gebruik een zandloper of douchetimer.

Tip 2

Begin voorzichtig en zet de straal eerst alleen op je voeten. Breid het ritueel uit door met de douchekop van het onderbeen, naar het bovenbeen, de billen en de rug te gaan.

Tip 3

Voer de tijd op. Binnen een paar dagen ga je van een seconde naar een minuut. Je ervaart hoe gemakkelijk het verdragen van kou in korte tijd te trainen is. Na een paar weken kun je met gemak drie minuten aan.

Tip 4

Je kunt er ook voor kiezen om de warme kraan steeds verder dicht te draaien, als ‘ineens’ toch te snel voor je gaat.

Tip 5

Houd je ademhaling in de gaten. Plotselinge kou wordt door het lichaam als stress ervaren, waardoor je soms erg oppervlakkig en hoog kan gaan ademen. Door je adem ‘vast te zetten’ blokkeer je het systeem. Het is juist de bedoeling om door te ademen als het moeilijk wordt: daarmee wordt het doorstaan van de kou ook alleen maar makkelijker. Concentreer je op je buikademhaling of adem een paar keer flink in- en uit, door je neus in en via je mond uit. Dat doet wonderen.

Tip 6

Vraag een gezinslid om support. Ben je bang dat je de boel gaat saboteren door alleen met je linkerbil onder de straal te gaan? Of te smokkelen met de tijd? Er is vast iemand die erop wil toezien dat jij er een volle minuut en met je hele lichaam onder blijft.

Een koude duik

Voor veel mensen dient het koud afdouchen als voorbereiding op een ijsbad, koudetraining of nieuwjaarsduik. Misschien heb je de smaak straks wel zo erg te pakken dat je het komende winter aandurft wekelijks een plons te wagen in natuurwater. Dan geldt: het liefst met een groep en/of onder begeleiding! En zorg ’s winters dat het hoofd bedekt blijft door een muts te dragen als je een ‘ijs zit’ doet.

Niet na een warme dag

Koud douchen is dus heel gezond, maar na een hete dag, vlak voor het slapen gaan, kun je toch beter kiezen voor een lauwe of warme douche. Bij een koude douche zullen de bloedvaten in de huid vernauwen, waardoor je de interne warmte niet kunt afvoeren.

Lees ook:
10 tips tegen koude voeten