fbpx

De do’s en dont’s van winkelen in de uitverkoop

Rekken vol kleding, glimmend schreeuwende labels met 30, 50 of zelfs 70 procent korting: de SALE is weer begonnen! Heel verleidelijk om even flink los te gaan, maar voor je het weet zit je met een stapel kleding thuis die je nooit draagt. En dat is natuurlijk zonde. Hoe overleef je de uitverkoop? We geven je 6 tips voor een geslaagde shopsessie!

Lees ook:
Je boodschappen online bestellen wel of niet doen

Winkelen in de uitverkoop

Maak een lijstje en plan een budget

Een stukje planning kan al een hoop miskopen voorkomen. Maak een lijstje met de items die je echt nodig hebt en geef jezelf ook direct een budget. Kom je tijdens het winkelen iets tegen wat je aanspreekt, stel jezelf dan de vraag: Ga ik dit (met gemak) 20 keer dragen? Zo voorkom je dat je kleding koopt die je waarschijnlijk niet of nauwelijks aandoet.

Check de retourmogelijkheden

Vraag altijd even na of de kleding eventueel geretourneerd mag worden. Krijg je een tegoedbon of je geld terug? Dit is direct ook een goede check voor jezelf. Krijg je geen geld terug of een retourbon, dan moet je op voorhand zeker weten dat je het kledingstuk echt wilt hebben.

Winkel op het juiste tijdstip

Ga vooral niet tijdens spitsuren winkelen. Dit zorgt voor overvolle winkels, drukke pashokjes en lange wachtrijen bij de kassa’s. Drukke winkels geven je het idee dat daar de koopjes te vinden zijn en dat je er snel bij moet zijn. Dit geeft een opgejaagd gevoel en zorgt ervoor dat je niet helemaal helder kunt nadenken. Winkel bij voorkeur ’s ochtends vroeg zodra de winkel opengaat. Het is dan lekker rustig, ook is de winkel meestal een stuk opgeruimder en het personeel wat behulpzamer. 

Ga nooit met een lege maag winkelen

Nog een belangrijke tip: eet voordat je gaat winkelen! Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels zorgt honger ervoor dat je teruggaat naar een soort oergevoel. Op dat moment kun je niet goed meer nadenken en dus geen goede beslissingen nemen. Neem ook af en toe een korte time-out tijdens het winkelen. Hang het artikel weer terug en ga even een kop koffie drinken of lunchen. Zit die mooie rok of jas na een paar uur nog steeds in je hoofd? Dan weet je zeker dat het geen impulsaankoop is.

Doe vooral geen concessies

Te kleine schoenen, een te grote trui of niet helemaal de juiste kleur voor jou? Laat je niet verleiden door het prijskaartje. Het artikel moet echt bij jou passen, anders moet je het vooral niet doen. Ook niet in de uitverkoop!

Ga voor goede basics

Trends komen en gaan, tegen de tijd dat ze in de uitverkoop zijn is de trend vaak ook alweer passé. Laat je dus niet teveel verleiden door het kopen van een trend item. Focus je liever op mooie basics: een goede spijkerbroek, een kasjmier trui, een little black dress of investeer in een leren tas. Stuk voor stuk items die bij goede kwaliteit jaren mee gaan en nooit uit de mode raken. 

Lees ook:
Je boodschappen online bestellen wel of niet doen