fbpx

De jaren 70: dit had íedereen in huis in die tijd

jaren 70

Happy days op tv, broeken met wijde pijpen, Grease in de bioscoop en bloempotkapsels: de jaren 70. Maar wat had íedereen in huis in die tijd? Nou, ongetwijfeld een van deze vijf dingen…

Lees ook:
Oude filmbeelden van Amsterdam in de jaren 70

Jaren 70

Hapjes én sigaretten op tafel

“Er stond een glaasje met sigaretten op tafel, Caballero zonder. Mijn moeder maakte huzarensalade met als garnering asperges uit blik, gevulde eieren en blokjes kaas met een zilveruitje of een augurk op een prikkertje.” Dat stond er bij een verjaardag op tafel, vertelt Hein Hoffmann, televisiemaker bij Andere Tijden. Voor velen een herkenbaar beeld. Leuk om die hapjes weer eens neer te zetten, maar de sigaretten slaan we maar over.

Fonduepan

Iedereen ging aan de fonduepan. Gezellig samen aan tafel; de geur van spiritus in het bakje; wie krijgt de rode, gele of blauwe fonduevork? In de hete olie liet iedereen zijn stukje vlees gaar worden. Stokbrood, salades en sausjes (het liefst zelfgemaakt natuurlijk) maakten de maaltijd compleet.

Jaren 70: oranje en/of bruin

Het waren dé kleuren van dit decennium: oranje en bruin. In de keuken (feloranje keukenstoelen), badkamer (kleine tegeltjes), op het behang (met van die leuke patronen) en op de vloer (grote tegels). Ook accessoires waren er natuurlijk in alle soorten en maten. Denk aan ronde plastic lampen, theeserviezen en asbakken: overal zag je ze.

jaren 70

Jaren 70: riet, rotan en fluweel

Net als nu was het in de jaren 70 heel erg in de mode om veel planten in huis te hebben. Bij voorkeur in macramé-achtige plantenhangers. Verder zag je in interieurs veel gehaakte gordijnen, veel riet en veel, héél veel rotan. Naast deze natuurlijke materialen was er ook altijd wel iets van fluweel te vinden, zoals een grote ‘opastoel’ die was afgewerkt met een sierlijk houten frame.

Platenspeler

“Een wát?”, vroegen jonge kinderen tot voor kort als je het had over een pick-up of platenspeler. De laatste jaren is het apparaat weer vaker in huis te vinden dankzij een revival: een béétje muzikant of band brengt een nieuw album tegenwoordig uit op vinyl. In de jaren 70 was het dé muziekdrager die iedereen in huis had. De naalden waren vaak erg gevoelig, dus moest je zachtjes lopen als er muziek aan stond; anders sloeg de plaat over.

Lees ook:
Oude filmbeelden van Amsterdam in de jaren 70