fbpx

Doe elke dag iets aardigs!

Klimaatveranderingen, de plasticsoep, het vluchtelingenprobleem, zinloos geweld, ministers die elkaar affikken in de Kamer… Wat een ellende! Heb jij ook zo’n behoefte aan meer liefde? Dat kan! Door elke dag iets aardigs te doen, kan de grote wereld een beetje kleiner en vriendelijker aanvoelen. Aardig zijn brengt ons samen!

Geven en ontvangen

Toen Anke boodschappen ging doen, zag ze aan de kassa dat ze een gratis proefzakje kattenvoer mocht meenemen, één per klant. Ze vroeg degenen die voor en achter haar in de rij stonden, er ook eentje mee te pakken en bracht ze bij het kattenvrouwtje in haar straat, van wie ze wist dat ze het bepaald niet breed had. De buurvrouw was zo verrast dat ze Anke meteen binnenvroeg voor een kop thee. De volgende dag stonden de twee dames zusterlijk aan de behangtafel om de slaapkamer van Anke een metamorfose te geven.

Een groot effect

Heb jij ook weleens iets aardigs voor iemand gedaan? De krant of een tijdschrift voor iemand bewaard, iemand een onverwachts complimentje gegeven? Aardige woorden of daden voor een ander maken jouw eigen dag of week vaak ook beter. We geven je graag een paar lieve, positieve ideeën die misschien niet heel groots zijn, maar wel een groot effect kunnen hebben.

5 tips om iets aardigs te doen

1. Stuur eens een kaartje

Een eenvoudige manier om je zus, moeder, oud-collega of vriendin te verrassen is door een kaartje te sturen. Het lijkt simpel, maar in dit digitale tijdperk waarin we alles met een mailtje of een appje afdoen, is een handgeschreven berichtje bijzonder. Iets om heel blij van te worden.

2. Deel een herinnering

Liesbeth dook op een regenachtige zondag in haar fotoverzameling en ging op zoek naar oude kiekjes waar ze samen met haar beste vriendin op stond. Die eerste gezamenlijke vakantie naar Spanje, dat knotsgekke carnavalsfeest, dat ritje op de Vespa, naar de speeltuin met de kinderen, een barbecue met de beide gezinnen… Ze liet de foto’s afdrukken in een boekje. Op een bijgevoegd kaartje schreef ze iets over die herinneringen en waarom ze zo blij was met de vriendschap.

3. Sparen voor een ander

Voetbalplaatsjes, porseleinzegels, stickertjes voor een gratis boodschappenpakket of een set nieuwe handdoeken. Je kunt het allemaal afslaan, maar veel leuker is het om er iemand blij mee maken. Dus wie verras jij deze maand met een volle spaarkaart?

4. De hond of de boodschap

Gelukkig is de grote koude achter de rug, maar het kan buiten nog steeds nat en guur zijn. Vooral ouderen vinden het dan niet prettig om hun dagelijkse boodschapjes te gaan doen of de hond uit te laten. Ga jij toch op pad? Neem dan ook eens het boodschappenlijstje van die oude buurman of buurvrouw mee of laat de hond een keertje voor ze uit. En sta je op een stralende lentedag op het punt om naar de markt gaan, dan vindt die bejaarde vriendin van je moeder of die alleenstaande oude mevrouw van iets verderop het vast heel gezellig als je haar meevraagt.

5. Koken voor twee

Heb je een grote pan nasi gemaakt, dan kun je de helft in de vriezer doen. Maar… veel leuker is het om via Facebook of de buurtapp iemand uit te nodigen die net als jij alleen zit, om samen te eten. En die overbuurman die altijd zo laat thuiskomt van zijn werk.. die maak je blij met een pannetje zelfgemaakte soep!