fbpx

Een ei hoort erbij. Of liever niet?

Een ei hoort erbij, zeiden we vroeger. We aten dan ook volop eieren – geklutst, gepocheerd, gebakken of hardgekookt – totdat de media ons wist te vertellen dat het eten van eieren erg slecht zou zijn voor je cholesterol. Die berichtgeving is veranderd, een eitje tikken zou juist gezond zijn. Hoe zit het nou echt?

Lees ook:
Eiwitrijk ontbijten voor een energieke ochtend

Een gezonde snack

Het klopt inderdaad: eieren zijn gezond. Ze bevatten aminozuren, hoogwaardige eiwitten en noodzakelijke bouwstoffen als ijzer en foliumzuur, en vitaminen B2, B12, E en D. Daarnaast bevat een ei ook jodium. Dit is interessant, zeker voor mensen die geen brood eten en daardoor risico lopen een jodiumtekort op te doen. En nog een prettige bijkomstigheid: een ei maakt niet dik, een gekookt eitje bevat maar 75 kcal en is daarmee niet alleen een gezond, maar ook een heel ‘light’ en verantwoord tussendoortje dat snel een verzadigd gevoel geeft. Kortom, een ei helpt vreetbuiten tegen te gaan. Wat een fijne snack!

Cholesterol

Hoe zit het dan met dat cholesterol? Een paar keer per week een eitje happen kan helemaal geen kwaad, zeggen deskundigen nu. De dooier van een gemiddeld kippenei bevat ongeveer 200 mg cholesterol, het eiwit is cholesterolvrij. Cholesterol is van belang voor de constructie en het functioneren van alle lichaamscellen. Het cholesterolgehalte van het bloed wordt vooral bepaald door factoren als stress, lichamelijke activiteit, gewichtsverandering en roken. De productie stijgt wanneer we te weinig cholesterol eten en neemt af zodra onze voeding meer cholesterol bevat. Dit verklaart waarom het zo moeilijk is het cholesterolgehalte met de voeding te beïnvloeden.

Is je ei wel kakelvers?

Mensen maken zich er ook nog weleens zorgen over of hun ei wel vers is, en dat is logisch, want van bedorven eieren kun je inderdaad heel erg ziek worden. Testen hoe vers jouw ei is, is een eitje! Je doet het zo: leg een ongekookt ei voorzichtig in een bakje of schaal met water. Een ei dat plat op de bodem blijft liggen, is vers. Een ei dat met de punt naar boven gaat wijzen en dus schuin komt te liggen, is al een week oud en een ei dat volledig rechtop komt te staan al twee weken. Floept je ei naar de oppervlakte, dan mag je het echt niet meer eten! Nog een tip: bewaar je eieren nooit in de deur van de koelkast. Met het open en dicht doen krijgen ze iedere keer te maken met grote temperatuurverschillen. Zo bederven ze sneller.

Bananenpannenkoek met ei

Weinig calorieën en goed vullend, daar houden we van. Daarom behoort dit stevige pannenkoekontbijt (zonder granen!) tot onze favorieten: Kluts een ei, prak een rijpe banaan en meng ze goed door elkaar, zodat er een soort beslagje/papje ontstaat. Met een keukenmachine gaat dit nog makkelijker. Doe een klein beetje olie of boter in de pan en bak van het mengsel een pannenkoek. Heerlijk met een handje blauwe bessen!

Lees ook:
Zo bak je de beste omelet!