fbpx

Een geheim bewaren? Zo lukt het om je mond te houden

geheim bewaren

Moet jij een geheim bewaren? Iedereen heeft ze, alleen is het ene geheim een stuk aangenamer om bij je te dragen dan het ander. Vooral als je vaak de neiging hebt om geheimen te verklappen. Hoe hou je toch je mond dicht? Andreas Wismeijer, die verbonden is als psycholoog aan Tilburg University en gepromoveerd is op het onderwerp geheimen, geeft tips.

Lees ook:
Zo zeg je nee zonder schuldgevoel

Wat voor geheimen hebben mensen?

Mensen hebben over het algemeen geheimen die betrekking hebben op relaties of het zelfbeeld. Vind je jezelf wel een goede collega? Of ben jij de perfecte minnaar? Op het gebied van seksualiteit zijn mensen vaak wat geslotener met dingen die ze wel of juist niet willen doen. Ook dat vertaalt zich vaak in een geheim.

flessenpost geheim bewaren

6 tips om een geheim te bewaren

  1. Zorg dat je geheimen bewaard waarmee je makkelijk kunt omgaan. Het liefst geheimen waar je weinig emotionele waarde aan hecht.
  2. Iedereen heeft geheimen, maar probeer de hoeveelheid te beperken. Dat maakt het ook makkelijker om ze te bewaren.
  3. Vermijd situaties of mensen die te dicht in de buurt komen van jouw geheim. Stel je hebt een nieuwe baan, maar je collega’s zijn daarvan nog niet op de hoogte; probeer gesprekken over een carrièreswitch met je collega’s te mijden.
  4. Als je een geheim wilt bewaren, moet je goed kunnen bluffen. Bedenk het liefst van tevoren een verhaal dat je kunt vertellen als je concreet de vraag krijgt op jouw geheim.
  5. Er zijn ook geheimen die leuk zijn, bijvoorbeeld dat je voor het eerst oma wordt. Hoewel je dit nieuws waarschijnlijk van de daken wilt schreeuwen, is het best lastig dat je nog even je mond moet dichthouden. Maar doordat je geen ‘last’ ervaart van het geheim, is het wel makkelijker om het voor jezelf te houden.
  6. Geheimen die je tot last zijn kun je vrijwel niet bewaren. Krijg je bijvoorbeeld een groot geheim van iemand uit je vriendengroep te horen dat verder niemand van de vrienden mag weten behalve jij? Dan kun je best spijt hebben dat jij het geheim wel weet.

Wie dragen er meer geheimen met zich mee?

Oudere mensen hebben meer geheimen dan jongere mensen. Vaak denken mensen dat dit andersom is, omdat er op jongere leeftijd veel meer speelt. Geheimen ontstaan uit sociale interacties en hoe ouder je bent, hoe meer situaties je bent tegengekomen om geheim te houden. Of vrouwen meer geheimen bewaren dan mannen? Dat is niet het geval, hierin verschillen mannen en vrouwen niet van elkaar.

geheim bewaren notitieboekje

Iedereen heeft geheimen

Zelfs de meest eerlijke persoon uit jouw omgeving heeft geheimen. Stel je beste vriendin vraagt wat je van haar nieuwe jurk vindt en je bent er eigenlijk niet weg van, ligt voor de meeste mensen een leugentje uit bestwil voor de hand. Soms is liegen gewoon nodig om met elkaar te kunnen samenleven. Toch ben je beste af als je geen geheimen bewaard. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties of een rotgevoel.

Geheim delen

Loop je onverhoopt toch met een groot geheim rond en wil je je geheim anoniem delen? Dat kan op geheimenvan.nl, de website die Andreas Wismeijer heeft opgericht.

Lees ook:
4 tips om gezond de herfst door te komen