fbpx

Een hoofd als een boei: dit kun je doen tegen een rood hoofd

rood hoofd

Krijg jij snel een hoofd als een boei als je iets spannends moet doen? Dat je de hitte voelt opkomen en rode vlekken tevoorschijn komen in je hals en op je wangen. Iets wat je enorm in de weg kan zitten. Het gebeurt ook altijd precies in situaties waarbij je juist rustig en professioneel voor de dag wilt komen. Dit kun je doen tegen een rood hoofd.

Lees ook:
Hieraan herken je of iemand liegt

Hoe ontstaat een rood hoofd?

zenuwachtig rood

Bij spannende situaties springt ons lichaam in een vecht-, vlucht- of bevries-stand. Het is een soort van levensreddende reactie van ons autonome zenuwstelsel wanneer ons onderbewuste een situatie als bedreigend ervaart. Bloed stroomt door ons lichaam en wordt vanuit de buik en de borstholte naar onze armen en benen (om te kunnen rennen) gestuurd, maar ook naar ons hoofd. In ons gezicht zitten de bloedvaten dichtbij het huidoppervlak, met als gevolg dat het rood kleurt.

Dit kun je doen tegen een rood hoofd

Daar sta je dan met dat rode hoofd. Wat moet je ermee? Als je er last van hebt, zul je waarschijnlijk al van alles geprobeerd hebben: jezelf moed inspreken, strenge woorden met dat je je niet moet aanstellen, of ontspannings- of ademhalingsoefeningen? Al die dingen hebben wel enigszins effect maar waarschijnlijk niet voldoende… 

Verwelkom je rode vlekken!

Op het moment dat je gaat tegenstribbelen en je angst probeert weg te drukken, wordt je bloosangst alleen maar groter en dus de rode vlekken erger. Wat er op dit moment nodig is: Laat je angstige gevoel er gewoon even zijn. Wens je rode vlekken niet weg maar verwelkom ze! “Kom maar op zetten, het is goed zo.” Het klinkt gek, maar op het moment dat je dit doet, voelt de angst in jou zich gezien en gehoord en kan je tot rust komen. En je publiek? Dat maakt het helemaal niet uit of je rode vlekken hebt of niet. Dat is daar helemaal niet mee bezig. Ga maar bij jezelf na of je ooit iemand hebt afgekeurd omdat hij of zij rode vlekken had. Nee toch?

Lees ook:
Rijangst overwinnen: zo doe je dat