fbpx

Een perfecte wijn-spijs combinatie maak je zo

wijn spijs combinatie

De feestdagen komen er aan. Dagen die naast familie en samenzijn ook veel in het teken staan van eten en drinken. En bij een heerlijk feestelijk diner drink je vaak een glaasje wijn. Maar hoe zat het ook alweer qua wijn-spijs combinaties?

Lees ook:
Verwarmende voeding: met dit eten heb je het niet meer koud

Zo maak je een perfecte wijn-spijs combinatie

spijs wijn combinatie

Rood met vlees, wit met vis. Of toch niet?

Het kan soms best lastig zijn om de juiste wijn uit te kiezen bij je diner. Maar gelukkig zijn er handige tips om gemakkelijk een keuze te maken. En er passen soms zelfs drie soorten wijn bij een bepaald gerecht! Ideaal toch? We vertellen je graag meer over lekkere wijn-spijs combinaties waarmee je altijd goed zit.

Een lekker wijntje bij de borrel

Dit lijkt een lastige opgave, want vaak heb je bij de borrel meerdere hapjes met meerdere smaken. Het geheim is om te kiezen voor niet al uitgesproken wijnen. En serveer zowel wit als rood. Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio en een soepele rode wijn, bijvoorbeeld een Merlot.

Vis moet zwemmen

Bij vis is het belangrijk dat de vis niet wegvalt bij de wijn. Kies bij witvis voor een frisse Sauvignon Blanc of bij een iets stevigere witvis zoals kabeljauw voor bijvoorbeeld een Pinot Grigio. Ga je voor gegrilde vis, dan past een houtgerijpte wijn daar goed bij, zoals een Chardonnay. Een gegrilde tonijn gaat ook goed samen met een lichte rode wijn. Naar wens kan je deze wat koeler drinken. 

De perfecte wijn bij vlees

Er is een makkelijke vuistregel: rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkens- en kalfsvlees zitten hier eigenlijk een beetje tussenin, afhankelijk van het gerecht kan je hier zelfs voor alle drie de soorten wijn kiezen! Kies bij zacht vlees voor soepele rode wijnen en bij gebraden vlees voor een stevige rode wijn (Carbernet Sauvignon, Malbec of Syrah).

Oosterse gerechten

Wist je dat een Riesling of Pinot Gris erg goed samengaat met Oosterse gerechten? Deze wijnen hebben vaak een lager alcoholpercentage en een klein zoetje. Maak je een curry op basis van kokosmelk? Dan past daar een vette houtgerijpte Chardonnay weer goed bij. Bij Japanse sushi drink je een frisse wijn zoals een Gruner Veltliner.

Kaasplank

Bij een diner komt er voor het zoete dessert vaak een kaasplank op tafel. Hier vind je allerlei soorten kaas, van mild tot pittig. Wat serveer je hierbij? Harde kazen passen goed bij een Ruby port. Maar ook rode en zelfs witte wijnen passen prima bij een kaasplankje. Zo past een droge witte wijn goed bij geitenkaas en een Pinot gris bij een roodkorstkaasje. Tip, kazen en wijnen uit hetzelfde gebied zijn vaak een gouden match. Dit geldt wel met name voor Europese landen.

Dessertwijn

Tot slot, de wijn bij het dessert! Bij een fris dessert past een feestelijke bubbel erg goed. Romige desserts gaan goed samen met de zoete Muskaatwijnen en chocoladedesserts mogen wel een stevige tegenhanger hebben in de vorm van sherry of port.

Lees ook:
Dus daarom haal je altijd een paprika in huis