fbpx

Verwarmende voeding: met dit eten heb je het niet meer koud

verwarmende voeding kruiden

Het is een vast gegeven: erwtensoep eten we liever in de winter en couscoussalade eerder in de zomer. Niet alleen door de smaak en de associatie met het seizoen, maar ook omdat je lichaam het anders verwerkt. Winterkost levert meer calorieën, welke je in de winter goed kunt gebruiken om je lichaam energie te geven en op temperatuur te houden. Stook dat interne kacheltje maar eens lekker op met deze verwarmende voeding.

Lees ook:
Dus daarom haal je altijd een paprika in huis

Met deze verwarmende voeding heb je het niet meer koud

winter verwarmende voeding

Wintergroenten

Wintergroenten heten wintergroenten omdat deze de vorst kunnen doorstaan. Als je dus eet wat het seizoen (of eigenlijk de natuur) je aanbiedt, zorg je er automatisch al voor dat je de voeding binnenkrijgt die op dat moment geschikt is voor je lichaam. Er geldt: alle groenten die lang de tijd nodig hebben om te volgroeien, hebben een verwarmende werking. O, én alles wat onder de grond groeit:

  • ui
  • zoete aardappel
  • pompoen
  • koolraap
  • pastinaak
  • paprika
  • knolraap
  • venkel
  • alles wat eindigt op -kool
  • spruiten

Specerijen

Verwarmende voedingsmiddelen zijn vaak droog, klein, rood of oranje van kleur. Denk bijvoorbeeld aan peper, kaneel en nootmuskaat. Grofweg werkt alles met een scherpe, pittige en zoete smaak verwarmend. En vaak heeft het ook nog baat bij een (goede) spijsvertering. Voor alle koukleumen, voorzie je keukenkastje van de volgende specerijen en kruiden:

  • Cayenne- en chilipeper
  • Mosterdzaad
  • Kaneel
  • Gemberwortel
  • Rozemarijn
  • Steranijs
  • Komijn
  • Nootmuskaat
  • Vanille
  • Venkelzaad
  • Laurier
  • Oregano
  • Sesamzaad
  • Knoflook

Noten, zaden en granen

Noten, granen en zaden zijn heel gezond om ’s winters aan je voedselroutine toe te voegen: vol vitaminen, mineralen en goed vetten. Onder de categorie verwarmend, vallen:

  • boekweit
  • gierst
  • zoete rijst
  • haver
  • quinoa
  • kastanjes
  • pistachenoten
  • walnoten
  • pijnboompitten

Bereiding

De thermische werking van eten verandert door bakken, braden, stoven of bepaalde kruiden en specerijen toe te voegen. Zo is een peer verkoelend, maar heeft een stoofpeer daarentegen een verwarmende werking. Specerijen zoals kaneel, kruidnagel, kardemom en gember neutraliseren de afkoelende werking van fruit. 

Winter in de zomer

Tegenwoordig kun je wintergroenten (bijna) het hele jaar door kopen, en dus in de zomer ook winterkost bereiden. Eet er dan gewoon iets minder van, want anders krijg je overtollige calorieën binnen, en ga je groeien in de breedte.

Verdere tips

– Eet voldoende om de stofwisseling op gang te houden.

– Start de dag met een warm ontbijt. Een warm ontbijt zorgt ervoor dat je lichaamsmotor gaat draaien en zo blijf je langer op temperatuur gedurende de dag.

– Vermijd diepvriesproducten. Ook als je deze opwarmt, houden ze een koude energie.

Lees ook:
5 x dingen die je kunt doen met tamme kastanjes