fbpx

Dus daarom haal je altijd een paprika in huis!

paprika

Paprika is lekker. Dat weet iedereen. Maar als je dit hebt gelezen zorg je vast dat je altijd een paar van deze prachtige krachtpatsers in huis hebt.

Lees ook:
7x waarom spinazie goed voor je is

Het zijn pure vitaminebommen

Paprika’s zitten boordevol vitamine C. Vooral de rode en oranje variant bevatten meer van deze gezonde stof dan bijna alle andere groenten en fruit. Wie één snackpaprikaatje per dag eet heeft al de aanbevolen dagelijkse portie vitamine C achter de kiezen. En dan bevatten deze groenten ook nog een hele trits andere stoffen die ervoor zorgen dat je lichaam kan doen wat het moet doen: de vitamines B1 en B2 en mineralen zoals natrium, ijzer en calcium. Bovendien zit er veel vitamine E in, dat helpt tegen huidveroudering. Niet slecht. Kom maar door met die paprika.

Het zijn handige Harry’s

Paprika’s zijn veelzijdig. Je kunt ze vers eten, opbakken, in de oven stoppen of op de barbecue leggen. Wil je ze rauw verorberen, als groentesnack of door een salade, doe dat dan zo snel mogelijk na aankoop. Dan zijn ze nog heerlijk fris en knapperig. Ben je vergeten dat je ze in huis had en vind je ze na een paar dagen zacht geworden terug? Niet weggooien! Zolang er geen rotte plekken in zitten zijn zachte paprika’s nog prima te verwerken in een pan pasta of een schotel vol gegratineerde groenten.

Het zijn kleurige smaakmakers

De blokvormige paprika’s liggen vooral in de kleuren groen, rood en geel in de winkels. Zij zijn heel geschikt om te vullen omdat ze mooi blijven staan als je het kapje eraf snijdt. Puntpaprika’s (in rood, geel en oranje) hebben een iets dunnere schil en zijn wat zoeter. Dat maakt ze extra geschikt om rauw te eten. En ze zijn fijn voor bij de bbq, want snel gaar. De smaak verschilt per kleur. De groene is ’t pittigst, de rode is kruidig en zoet tegelijk, de gele is fris en zoet en de oranje heeft de allerzachtste smaak. Zo is er altijd wel een geschikte paprika te vinden die matcht met de rest van je recept.

Wist je dat…

…. alle jonge paprika’s groen zijn? Pas als ze beginnen te groeien krijgen ze na een paar weken de kleur die ze genetisch hebben meegekregen. Dan veranderen ze langzaam in rode, gele of oranje beauty’s. Of ze blijven groen natuurlijk.
…. er ook witte en paarse paprika’s bestaan? Ze smaken pittig. De paarse wordt groen als-ie warm wordt, dus die komt het best tot z’n recht in een koud gerecht.
…. paprika’s al een halve eeuw in Europa worden geteeld? Ze groeien in kassen waar het perfecte (sub)tropische paprika-klimaat goed kan worden nagebootst.
… de planten wel vier meter hoog kunnen worden en één plant wel zestig vruchten per jaar kan dragen?

Bron: Tijd voor paprika eten, Voedingscentrum, Mens en Gezondheid

Lees ook:
De banaan als superfood: dit is wat het met je lichaam doet