fbpx

Eerste hulp bij aambeien

Eerste hulp bij aambeien

Aambeien. Eén op de twee mensen boven de vijftig heeft er weleens last van. Toch hoor je er praktisch niemand over. Uit schaamte houden we deze kwaal kennelijk graag voor onszelf. Voor de verandering gaan wij het er wel even ongegeneerd over hebben. Hoe voorkom en genees je aambeien?

Lees ook:
Eerste hulp bij brandend maagzuur

aambeien

Lees ook
Eerst hulp bij brandend maagzuur 

Iedereen heeft aambeien!

Veel mensen denken dat aambeien spataderen zijn. Dat zijn het niet. Het zijn kleine zwellichaampjes in en rond de anus. Ze houden het anale kanaal lucht- en waterdicht en zorgen er voor dat er geen ontlasting lekt. Iedereen heeft ze dus! Op het moment dat je een grote boodschap doet, zakt dit slijmvlies iets naar beneden. Daarna trekt het onderliggend spierweefsel dit anale slijmvlies, als het goed is, weer op z’n plek. Het slijmvlies kan om verschillende redenen naar buiten zakken, dit noemen we uitwendige aambeien. Inwendige aambeien bestaan ook, ze zijn wel te ver naar beneden gezakt, maar bevinden zich nog aan de binnenkant van de anus.

Bloedverlies bij het poepen

Aambeien kunnen gaan jeuken, een drukkend en branderig gevoel geven en tot vochtverlies en pijnklachten leiden. Soms zijn er een of meerdere bobbels voelbaar bij de anus. In ernstige gevallen kun je die bobbel niet meer terugduwen. Uitwendige aambeien kunnen vollopen met bloed, vandaar dat men tijdens het vegen vaak helderrood bloed op het toiletpapier aantreft. Van alle klachten is de pijn, met name tijdens het poepen, wel de meest vervelende. Inwendige aambeien veroorzaken ook klachten.

Zo min mogelijk persen!

Aambeien kun je krijgen om allerlei redenen. Leeftijd, overgewicht en erfelijkheid spelen een rol, maar ook doordat je op de wc te hard moet persen als gevolg van obstipatie of te harde ontlasting. Om aambeien te voorkomen en te genezen is het dus zaak om die stoelgang gezond te houden en je ontlasting zacht en glad.

toiletpapier

Stel toiletbezoek niet uit!

Naast voldoende water drinken, vezelrijk voedsel eten en voor genoeg beweging zorgen, is het heel belangrijk om toiletbezoekjes niet uit te stellen. En dat is natuurlijk behoorlijk lastig als je met aambeien kampt. Door de pijnklachten gaan mensen namelijk vaak ‘op slot’, met alle gevolgen van dien. Ontlasting die langer in de darmen zit, wordt harder en compacter, waardoor je weer harder moet persen. Zo wordt de kwaal van kwaad tot erger en kom je er maar niet vanaf.

Aambeien genezen

Door je eet- en levensstijl aan te passen, kunnen aambeien na een paar weken weggaan. Wat ook vaak werkt – en een stuk aangenamer is dan het schurende toiletpapier – is de zogenaamde toiletdouche. Door de masserende werking van de waterstraal kunnen de klachten verminderen en zelfs verdwijnen. De verbeterde hygiëne zorgt ook voor een betere genezing. Goed schoonhouden is sowieso van groot belang. De boel mag niet gaan ontsteken. Sommige mensen zweren bij een kompres van ijs, met name tegen de jeuk. Tevens zijn er allerlei gels en zalfjes op de markt die zowel in- als uitwendig gebruikt kunnen worden en verlichting bieden.

Wanneer naar de huisarts?

Als naar het toilet gaan steeds meer een bevalling wordt, de pijn bij de anus aanhoudt en je vaak aan bloedverlies lijdt, is zelf dokteren en afwachten tot je aambeien vanzelf weer weggaan geen goed idee. Zet je gêne opzij en ga naar de huisarts. Die kan beoordelen of het daadwerkelijk aambeien zijn. En zo ja, of een chirurgische ingreep zoals afbinden, wegsnijden of weglaseren van aambeien, in jouw geval wenselijk zo niet noodzakelijk is.

Lees ook:
Opgeblazen gevoel? 6 tips om er vanaf te komen