fbpx

Opgeblazen gevoel? 6 tips om er vanaf te komen

opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel, heb je er ook last van? Het kan je enorm in de weg zitten, figuurlijk in de vorm van een pijnlijke druk op de darmen en de maag. Maar ook letterlijk, je buik is zo opgezwollen dat je broek nog maar met moeite dicht gaat. Wat kun je hier aan doen?

Lees ook:
Eerste hulp bij brandend maagzuur

6x tips tegen een opgeblazen gevoel

1. Zorg dat je niet te veel lucht binnenkrijgt

We hebben allemaal een bepaalde hoeveelheid gas in onze darmen en laten zo’n twintig windjes per dag om het darmgas te laten ontsnappen. (Volgens huisartsen zijn twintig windjes heel gezond.) De boel raakt ontregeld als er te veel gasvorming ontstaat. Dit kan onder andere doordat je te veel lucht binnenkrijgt. Hoe? Door het gebruik van kauwgom, te haastig eten en drinken, slecht kauwen, maar ook door inname van voedsel dat veel lucht bevat als: bier, brood en frisdrank. Schrap deze ‘luchtige’ producten gerust uit je menu. Drink jij regelmatig koolzuurhoudend water? Dat kan je ook een opgeblazen gevoel geven. Schenk liever mineraalwater zonder bubbels.

2. Voeg citroensap aan bonen en kool toe

Eet je regelmatig bonen en kruisbloemige groenten zoals kool, bloemkool, broccoli en boerenkool? Heel goed! Ze bevatten namelijk veel gezonde voedingsstoffen. Er zit echter ook een zetmeelsoort in die ons darmstelstel moeilijk afbreekt en verteert. Dit kan veel darmgas veroorzaken. Wat werkt is citroensap toevoegen aan bonen of kool, dat stimuleert de spijsvertering.

3. Minder stress en meer bewegen

Een opgeblazen gevoel geeft ook vaak aan dat de peristaltische beweging in de darmen niet optimaal is. Stress is een grote boosdoener, het legt dit hele systeem lam. Bewegen daarentegen is goed, want dient als een soort massage voor de darmen. Zorg dat je na een uurtje zitten even in actie komt. Dat bewegen kan ook zijn: twee trappen oprennen of een stofzuiger door de kamer halen. Of met de fiets naar de supermarkt in plaats van met de auto.

4. Eet onbewerkt voedsel

Bewerkt voedsel zit vol verstopte chemische stoffen zoals vulmiddelen, geur- kleur- en smaakstoffen, bewaarmiddelen en synthetische vitamines, en is in een eerder stadium waarschijnlijk bespoten met bestrijdingsmiddelen. Opgeblazenheid is het signaal dat je darmen daar schoon genoeg van hebben. Stap over op onbewerkte voeding.

5. Niet eten na achten

Het is verleidelijk om ’s avonds nog even gezellig een toastje met brie te serveren of een zakje chips of nootjes open te trekken. Niet doen! Op bed mis je de zwaartekracht om de darminhoud van boven naar beneden te transporteren, en dat zorgt voor een heel vol gevoel in de ochtend. Geef je maag op tijd rust!

6. Gember, de eerste hulp bij een opgeblazen gevoel

Gember ontspant de gladde spieren in je darmwand en het helpt het voedsel sneller door het hele systeem te bewegen. Gember kun je eten, maar ook raspen en met gekookt water drinken, als thee. Eventueel met een schijfje citroen.

Lees ook:
Eerste hulp bij aambeien