fbpx

Zit er een luchtje aan je ontlasting?

ontlasting

Koning, keizer, admiraal, poepen moeten we allemaal. En toch… doen we vaak een beetje lacherig en geheimzinnig over de grote boodschap. We gaan het er voor de verandering eens heel uitvoerig over hebben! Wist je bijvoorbeeld dat twee miljoen Nederlanders last hebben van een moeizame stoelgang?

Lees ook:
Heel Holland kakt

Wat is een goede stoelgang?

Je ontlasting vertelt je hoe het met je (darm)gezondheid, je spijsvertering en je voedingspatroon is gesteld. Zowel frequentie als geur, kleur en vorm geven je veel informatie. Je hebt een goede stoelgang als:

  • je één tot tweemaal daags poept;
  • de ontlasting niet vreselijk stinkt (er zit natuurlijk altijd wel een luchtje aan);
  • je vrijwel niet hoeft te persen;
  • de ontlasting een gladde vorm heeft, dus niet uit harde, losse keutels bestaat;
  • je vrijwel niet hoeft te vegen;
  • je ontlasting medium tot lichtbruin van kleur is.

Levensstijl

Wanneer je last hebt van een vertraagde stoelgang en harde ontlasting die je er met moeite uitkrijgt, spreken we van obstipatie. Obstipatie is vervelend en pijnlijk. De darmen raken vol, je buik voelt opgeblazen en hard, en als je naar het toilet moet, is het alsof er een dino-ei moet worden gelegd. Natuurlijk kun je bij hardnekkige verstopping naar laxeermiddelen grijpen, maar dan alleen als laatste redmiddel. Laxeermiddelen maken de darmen lui. Beter is het om je levensstijl aan te passen.

Vezels en water

Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting niet te hard en droog wordt, maar de juiste structuur krijgt om de darmen makkelijk te verlaten. Vezels zitten in groente, fruit, zaden en noten. Een groene smoothie werkt ook goed. Voer de inname van vezelrijk voedsel geleidelijk op. Te veel in één keer kan winderigheid veroorzaken. En, heel belangrijk, drink voldoende water en/of kruidenthee en kauw je eten goed. Overigens zijn er mensen die zweren bij twee pruimen per dag.

Minder stress, meer bewegen

Een grote boosdoener bij darmproblemen is stress. Spanningen hebben een negatieve uitwerking op de spijsvertering. Zaak dus om dat aan te pakken. Ga mediteren, sporten of ban stress op een andere manier uit je leven. Bewegen is als een massage voor de darmen. Het ondersteunt en stimuleert de spijsvertering. Beweging is natuurlijk altijd goed voor lijf en leden, maar als je last van een trage stoelgang hebt, is het een must: beweeg minstens dertig minuten per dag.

Ga als je moet

Dit klinkt als een rare tip. Als je moet, dan moet je toch? Toch zijn er veel mensen, vooral vrouwen, die op sommige plekken, zelfs op hun werk of in de omgeving van hun geliefde, niet kunnen poepen en hun drol ophouden totdat ze thuis zijn. Er zijn er zelfs die een hele kampeervakantie ‘op slot’ zitten, wat natuurlijk erg ongezond is. Ga als je aandrang voelt. Ontlasting is afval, het moet eruit. Wanneer afgewerkte voedingsresten te lang in de dikke darm blijven, wordt er meer vocht aan onttrokken dan normaal. Dat maakt de kans op obstipatie alleen maar groter!

Lees ook:
Opgeblazen gevoel? 6 tips om er vanaf te komen