fbpx

Eeuwig gekibbel met je partner? Goed ruziemaken doe je zo!

ruzie relatie

Ontploffen, zwijgen, kwetsen, weglopen, dwarsliggen: in welke modus schiet jij tijdens een ruzie met je partner? Een meningsverschilletje moet kunnen, maar zodra jullie elke week meerdere keren ruziemaken, moet er iets mis zijn… Of toch niet? 

Goed ruziemaken doe je zo

Goed nieuws: Een gezonde relatie kan niet zonder ruziemaken. Iedereen geeft een andere betekenis aan ruzie. Gezonde conflicten zijn een teken dat jullie om de relatie geven: ‘if we fight, we care’. Als een stel helemaal niet (meer) vecht, betekent dat vaak dat één of beide partners niet meer echt in de relatie zit en er geen emotionele verbinding meer is.

Soms moet het schuren

In de eerste jaren zijn conflicten belnagrijk in het duidelijk krijgen van elkaars grenzen en in het vormen van binding. Maar als de één een turbulente tijd ervaart, staat de relatie ook vaak op scherp: in overgangsfases waarin we ons opnieuw moeten verhouden tot onszelf, moeten we ons ook opnieuw verhouden tot die ander. Het móet soms even schuren om weer te kunnen glanzen met elkaar. 

ruzie relatie

Een conflict – over het huishouden of meningsverschil – is vaak de aanleiding voor ruzie. Een ruzie gaat over de relatie zelf, en díe kun je voorkomen. Of zelfs verbeteren, met deze ruzietips:

1. Geef een gemeende sorry

De ‘sorry’ is nog steeds heilig. Het is maar één woordje, maar zo belangrijk. Door sorry te zeggen, voelt de ander de ruimte om te vergeven en te delen wat er dwars zat. En als je daar nog een gemeende knuffel aan toevoegt, komt er oxytocine vrij. Het knuffelhormoon ontspant, verbindt en versterkt jullie onderling vertrouwen.

2. Spreek jezelf liefdevol uit

Communiceer vanuit je hart. In plaats van blijven hangen in je gelijk halen of klagen wat je partner niet goed doet, spreek je uit waar jij behoefte aan hebt. Dus niet: ‘je hebt nooit tijd voor mij.’ Maar: ‘Ik zou meer tijd met je willen doorbrengen.’ Je partner voelt zich dan niet aangevallen en zal een liefdevolle oplossing bedenken. 

3. Verplaats je in de ander

Probeer te achterhalen wat deze kwestie of de manier van ruziemaken voor de ander betekent. 9 van de 10 keer maken mensen ruzie omdat ze júist verbinding willen met hun partner. Ruzie is een verkapte (en soms pijnlijke) vorm van communiceren waarin mensen eigenlijk tegen elkaar proberen te vertellen: zie mij, respecteer mij, hou van mij. Het is aan jou om er doorheen te prikken. Wat heeft hij of zij nodig? Zo wordt ruziemaken nog leuk!