fbpx

Elke dag een wijntje bij het eten: kan dat kwaad?

wijn dag

Een aantal jaar geleden verblijdden alcoholexperts ons met het bericht dat een glas wijn per dag geen kwaad kon. Zelfs bij een fles wijn per dag zou die dokter wegblijven. Maar wat is daar nog van waar?

Lees ook:
Even geen alcohol: zo ga je om met de reacties

wijn alcohol

Gezond drinken bestaat niet

De conclusie dat het dagelijkse wijntje bij het eten het leven aanzienlijk bekort, is te kort door de bocht. Maar gezond drinken bestaat niet. Ook dat ene glaasje kun je beter laten staan. Volgens Voedingscentrum kun je het beste geen alcohol drinken of in elk geval niet meer dan één glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Meer dan één glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals hart- en vaatziekte, diabetes type 2 en borstkanker vergroten.

Bingedrinken

Dat is dan omgerekend maximaal zeven glazen per week. Maar beter verspreid over de week dan in één keer, want ‘bingedrinken’ zou dan weer extra slecht zijn, stelt de Gezondheidsraad. Binge is het Engelse woord voor braspartij. In de volksmond ook wel ‘comazuipen’ genoemd. Bingedrinken wil zeggen dat iemand tijdens één gelegenheid een grote hoeveelheid alcohol drinkt. Voor vrouwen komt dat neer op minimaal vier glazen per avond en voor mannen minimaal vijf glazen. Voor jongeren is alcohol extra schadelijk. Daarom is de campagne van NIX18 er eentje die we sterk mogen aanmoedigen. ’NIX is de afspaak, hoe je ‘m ook maakt’: geen druppel alcohol tot je achttiende.

Wereldwijd

Oké, terug naar dat ene onschuldige wijntje bij het avondeten. Hoe zit het dan met de Fransen, Spanjaarden en Italianen? Daar gaat in onze fantasie geen avond voorbij, zonder dat de wijn op tafel verschijnt. Volgers onderzoekers zijn de richtlijnen voor verantwoord alcoholgebruik in deze landen niet streng genoeg. In de Verenigde Staten en in Chili zijn de richtlijnen voor alcohol het ruimst. Vrouwen mogen er drie glazen per dag en mannen vier. De strengste alcoholrichtlijnen vind je in Zweden, Kroatië, India, Slovenië en Singapore, waar tien gram alcohol voor vrouwen en twintig gram voor mannen de absolute limiet is.

Dan komen we er in Nederland nog best goed vanaf met dat ene glaasje. Proost!

Lees ook:
Goed verhaal bij een lekker glaasje: leuke weetjes over alcohol