fbpx

Groepsgesprekken in WhatsApp

Groepsgesprek in WhatsApp

Groepsgesprekken in WhatsApp zijn hartstikke handig, maar kunnen ook de nodige frustraties opleveren. SeniorWeb zet drie tips voor je op een rij om zoveel mogelijk irritaties te voorkomen! 

Verzendlijst of groepsapp?

Als je een groepsapp aanmaakt of in een groepsapp toegevoegd wordt, word je letterlijk in een groep geplaatst met mensen die je al dan niet kent. Iedereen in deze groep kan alle berichten zien en ook berichten plaatsen. Een groepsapp met de familie, fietsclub en buren zijn bijvoorbeeld handige en leuke voorbeelden. Hoe je een groepsapp aanmaakt leest je in het artikel ‘Groepsgesprek starten in WhatsApp‘. 

Je kunt echter ook verzendlijsten, een opgeslagen contactlijst, maken. Hiermee is het mogelijk één bericht tegelijk naar verschillende contacten te versturen. Het grote verschil met een groep is dat de contacten in de verzendlijst elkaars antwoorden niet zien en niet weten wie er op de lijst staat. Dit is bijvoorbeeld handig als je een uitnodiging voor je verjaardag verstuurt. Iedereen kan individueel op jouw berichtje reageren en anderen worden niet ‘lastig gevallen’ met alle antwoorden. Bovendien behoud je beter het overzicht van wie er wel en niet komt. Hoe je een verzendlijst maakt leest je in het artikel ‘Verzendlijst gebruiken in WhatsApp‘.

whatsapp groepsgesprek

Meldingen van groepsgesprekken in WhatsApp

Soms gaan gesprekken in groepsapps een tijdje achter elkaar door en ligt de telefoon te trillen en piepen bij elk bericht dat binnenkomt. Dat kan vervelend en afleidend zijn. Je kunt in dit soort gevallen de meldingen van die specifieke groepsapp aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je geen geluid hoort en dat je telefoon niet trilt als er in die specifieke app berichten binnenkomen. Bij andere apps blijven de piepjes en geluidjes dan wel actief (behalve als je die ook uitzet). Hoe je de meldingen van groepsgesprekken uitzet lees je in het artikel ‘Melding groepsgesprek uitzetten‘.

Reageren in een groepsgesprek

Wordt er een vraag gesteld in een groepsapp (of privé-app), maar zijn er daarna nog verschillende berichten binnengekomen, antwoord dan op het bericht via de antwoord-functionaliteit. Het begin van de vraag/het bericht wordt dan in jouw bericht herhaald, zodat iedereen duidelijk ziet waar je op reageert. Je kunt een vraag vanuit een groepsapp ook privé beantwoorden. Je start dan een WhatsApp-gesprek met de persoon waarop je wilt reageren. Lees in het artikel ‘Privébericht sturen vanuit groepsgesprek WhatsApp‘ hoe je privé op iemand kan reageren.

Meer lezen?