fbpx

Het leven boven de 50: tijd voor de tweede jeugd

50 tweede jeugd

Zijn de kinderen het huis uit? Dan zul je merken dat er meer ruimte vrijkomt voor jezelf. Tijd voor een tweede jeugd! Uiteindelijk is 50 maar een getalletje. Want we voelen ons nog 30, nietwaar? 

Lees ook:
Yes! Kindvrij op vakantie

blij gelukkig happy

Het leven boven de 50…

Blijtijds vraagt een aantal vijftigplussers hoe zij het leven boven de 50 ervaren en dat leverde zeven overkoepelende inzichten op. Kun jij je hier ook in vinden?

Je staat steviger in je schoenen

“Je bent minder onzeker en je weet steeds beter wie je bent. Je weegt af wat echt belangrijk is en of iets ertoe doet. Je durft nu makkelijker je mening te zeggen, daardoor kom je er vaker beter uit.”

Je kunt je beter in jong én oud verplaatsen

“Je begrijpt gevoelens van jongeren beter omdat je het zelf vaak ook hebt meegemaakt. Toen je jong was, begreep je oudere mensen niet. Je dacht dan: ‘Maak je niet zo druk!’ Nu maak je je ‘druk’ om diezelfde dingen.”

Je kunt beter relativeren

“Op latere leeftijd kunnen de meeste mensen beter relativeren, omdat iedereen heftige ervaringen heeft meegemaakt. Daardoor is het gemakkelijker om luchtiger tegen de wereld aankijken. Het helpt om te leven vanuit Carpe Diem.”

Je weet dat alles relatief is

“Soms zit het mee, soms zit het tegen. Het is heerlijk om wat vaker de schouders op te halen en je te berusten met: ‘Het zal allemaal wel’. Als je uitzoomt, valt het achteraf altijd mee.”

Je bent vrijer

“Omdat de kinderen zelfstandig zijn, kan de tijd die over is anders ingedeeld worden. Je bent minder afhankelijk van vaste dag- en weekritmes. Meestal ben je nog fit genoeg om van alles te ondernemen: reizen, verhuizen en ook te (mantel)zorgen voor je ouders…”

kindvrij op vakantie

Je moet minder

“Voorheen was werk de hoofdmoot van je bestaan, nu draait het leven minder om je loopbaan. Tragische gebeurtenissen zoals het verlies van familie of vrienden kunnen een breekpunt zijn. Het klinkt cliché, maar door zulke dingen kun je wel inzien dat er meer is dan werk alleen. Je maakt nu meer tijd vrij om te spenderen aan je passie.”

Je ervaart geluk op een andere manier

“Het leven na de 50 is meer gericht op belevenissen en ervaringen opdoen en minder op bezit, geld en carrière. Je bent gelukkig als het goed gaat met je gezin en je familie en als je eigen gezondheid meewerkt. Vaak heb je financieel wel iets meer te besteden, zodat je je ook kunt veroorloven om geld uit te geven aan dingen die jouw leven (en die van degene die je liefhebt) verrijken.”

Je bent zo oud als hoe je je gedraagt

“Generaties zijn veranderd. Dat merk je als je jezelf vergelijkt met onze ouders op deze leeftijd. Deze generatie gaat er over het algemeen nog veel meer op uit. Alhoewel je in deze tijd ook jonge mensen ziet die zich wat burgerlijk opstellen. Je bent zo oud als hoe je je gedraagt, tenzij je je geforceerd jong gedraagt.” 

Lees ook:
Eeuwig tijdgebrek: doe eens niets!