fbpx

Hitteplan: zo houd je je hoofd koel – tips en tricks

hitteplan smeltend ijs

Dat het erg warm is hoeven we je niet te vertellen, daar kun je niet omheen. Het hitteplan is door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geactiveerd. Wat het hitteplan precies is en hoe je je hoofd koel kunt houden tijdens deze extreem warme dagen? Lees snel de tips en tricks!

Lees ook
Slapen in de hitte: zo doe je dat

hitteplan actief

Hitteplan

Op de website van het RIVM lezen we dat het hitteplan een waarschuwing is voor hitte en de risico’s die dit weer met zich mee kan brengen. Ook is het een oproep om extra op elkaar te letten. Hitte brengt vooral voor groepen kwetsbare mensen (zoals ouderen, baby’s, mensen met overgewicht, chronisch zieken, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement) gezondheidsrisico’s met zich mee. “Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te blijven drinken.” Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. Belangrijke factoren hierbij zijn: de kans op aanhoudend warm weer (met maximumtemperaturen boven de 27 graden), de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid.

Zonkracht

De zonkracht is hoog (tussen de 7 en 8), dat betekent dat je huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Smeer je in met zonnebrandcrème (herhaal dit iedere twee uur en direct na het zwemmen), blijf zoveel mogelijk uit de zon (vooral tussen 11.00 en 16.00 uur) en draag beschermende kleding en een zonnebril en hoed.

Hitteplan: tips en tricks

Het RIVM heeft de volgende maatregelen tegen de zon en de hitte opgesteld:

  • Drink voldoende
  • Zoek de schaduw op
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
  • Houd je woning koel door zonwering, een ventilator of airconditioning
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag
  • En: let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben

Hitteplan actief voor deze provincies

Het hitteplan geldt voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Ga je met de auto op pad? Op de website van de ANWB lees je hittetips voor in het verkeer: anwb.nl.

Bronnen: RIVM, RTL Nieuws, ANWB