fbpx

Je eerste sudoku? Zó begin je

sudoku puzzel

Een sudoku oplossen kun je overal: op het toilet, aan het strand of onderweg. Maar hoe begin je? Voor het oplossen van een sudoku hoef je geen wiskundig genie te zijn. Deze tips voor beginners- tot expertniveau kunnen helpen! 

Lees ook:
Urenlang puzzelplezier met een Blijtijds Puzzelen abonnement

In een sudoku zijn meestal tot dertig cijfers al ingevuld: hoe minder helpende cijfers worden vrijgegeven, des te moeilijker het niveau. De spelregel is simpel: vul het vlak in zodat in elke rij, kolom en vak van 3 bij 3 de getallen 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen. Bij een goed opgestelde sudokupuzzel is er slechts één oplossing. Je hoeft niet te gokken, al zal dat soms verleidelijk zijn. Wanneer je de strategie te pakken hebt, kun je de puzzel (en je brein) met plezier kraken.

3 tips voor je eerste sudoku

sudoku japan

1. Concentreer je op één cijfer

Concentreer je op een cijfer dat al vaak voorkomt. Begin bij het blok, de rij of een kolom die al bijna vol is. Herhaal de strategie: iedere keer als er een cijfer is ingevuld, blijven er immers minder mogelijkheden over.

2. Maak aantekeningen

Het kan ook gemakkelijk zijn om met potlood een klein hulpcijfer in de hoek van het hokje te noteren. Zodra ergens anders in de kolom of rij één van deze getallen wordt ingevuld, kunnen de hulpcijfers in dat hokje worden weggestreept. Zo blijft er uiteindelijk één mogelijkheid over.

3. Klok je tijd

Hoe lang doe je over een sudokupuzzel? Het zal je inzicht geven en uitdagen om het de volgende keer sneller te doen of natuurlijk een moeilijkere puzzel te nemen. Heb je een partner, vriend of collega die ook graag sudoku speelt? Start samen met dezelfde sudoku en kijk wie het eerste klaar is. Een beetje competitie met jezelf of een ander doet wonderen voor je vaardigheden.

Puzzelactie:

Dol op puzzelen? Het prachtige nieuwe Blijtijds puzzelmagazine is nu extra voordelig voor een lage actieprijs. Een los nummer is €4,95 i.p.v. €6,95 en een jaarabonnement van 6 nummers is tijdelijk te bestellen voor €24,95. Bekijk het voordeel op www.blijtijdspuzzelen.nl

✔ Urenlang puzzelplezier
Voor iedereen. 70 puzzels. Van sudoku’s, filippines tot kruiswoordraadsels en nog veel meer.

✔ Handzaam formaat
Neem Blijtijds Puzzelen gemakkelijk overal mee naar toe.

✔ Vol inspiratie
Met prachtige illustraties en uitspraken die je aan het denken zetten.

Blijtijds Puzzelen is de nieuwe naam van Puzzeltijds. De naam is veranderd, maar de puzzels zijn nog steeds net zo leuk.

Bloem