fbpx

Ken of ben jij iemand die vaak jaloers is? Zo ga je ermee om

jaloers jaloezie

Lijkt voor jou het gras ook altijd nét wat groener aan de overkant? Iedereen is wel eens jaloers, maar de een probeert er boven te staan en de ander kan zich behoorlijk laten kennen… Vier tips hoe je omgaat met jaloerse gevoelens bij jezelf of bij de ander.

Lees ook:
7 tekenen van de moederwond: tijd om te helen

Zo ga je om met jaloerse gevoelens

jaloers gevoelens

1. Praat erover 

Op jaloezie rust een gigantisch taboe. Het is namelijk de norm om blij te zijn als het goed gaat met een ander. Daarom vermommen we liever dat we jaloers zijn. En dat doen we op drie manieren: 

  1. Devualeren, waarbij iemand onenthousiast of afgevlakt op iets waarmee de ander heel erg blij is
  2. Overschreeuwen, waarbij iemand de ander juist uitbundig looft of ophemelt
  3. Roddelen, waarbij iemand anderen vals probeert te overtuigen van iemands zogenaamde onkunde

Bespeur je deze vermomming bij een vriend(in) of familielid? Maak deze emotie dan bespreekbaar en achterhaal waarom iemand jaloers is. Je zult merken dat het zorgt voor opluchting en (zelf)inzichten.

2. Vat het op als een compliment

Op de baas van het journaal of een popster uit de bladen zullen we niet zo snel jaloers raken, omdat we onszelf daar niet mee kunnen identificeren. Het terrein waarop de ander succesvol is, moet relevant voor je zijn. Juist degenen die het meest op ons lijken en het dichtst bij ons staan, benijden we. Merk je dat iemand jaloers op jou is? Beschouw dit dan als een compliment! Het betekent dat diegene je bewondert en simpelweg (nog) niet capabel genoeg is om dit zelf te bereiken óf om er juist zijn voordeel uit te halen.

3. Jaloezie als gratis leerschool

We horen je denken: hoe haal je in godsnaam een voordeel uit jaloers zijn? Dat zit zo: als je weet waarom of waarop je afgunstig bent, weet je ook waar je aan wilt werken. Dit is al stap één. Blijf niet hangen in negatieve gevoelens van tekortkoming maar gebruik de situatie als motivator. Noem de persoon die je benijdt een ‘inspiratie’ en zet je jaloerse gevoelens om in een drive om jouw eigen leven te verbeteren of je doel te bewerkstelligen.

4. Houd jezelf een spiegel voor

Als je jaloers bent, zie je alleen maar wat de ander wel heeft en jij niet. We staren ons vaak blind op datgene wat we in anderen benijden. Maar die vriend(in) heeft ook onzekerheden en tekortkomingen. Vergeet niet: voor de ander lijkt jouw gazon weer groener. Wat is eigenlijk waar jij goed en uniek in bent? Maak een lijstje van deze eigenschappen en zorg dat je je vanaf nu alleen nog daar op focust.

Lees ook:
“Omwille van de kleinkinderen houd ik de relatie met mijn kind goed”