fbpx

Kerstkribbigheid: 5x zo houden we kerst gezellig

kerst gezellig kribbe

Kerst vieren we met familie. Ofwel: een dag of twee op elkaars lip zitten met bloedverwanten. Dit kan goed uitpakken, maar het kan ook een recept zijn voor ruzie of irritatie. Hoe houd je deze feestdagen gezellig?

Lees ook:
Zo dek je de kersttafel

kerst gezellig

1. Count your blessings

Je hebt dit Engelse motto vast wel eens voorbij zien komen. Is het niet op een emaille bordje dan is het wel als tattoo op iemands onderarm. De letterlijke vertaling: tel je zegeningen. We raken al snel gewend aan liefde of geluk en vergeten hoe bijzonder het is als we het mogen ervaren. Het hebben van een (hechte) familie is niet altijd vanzelfsprekend. Knoop dat in je oren! Focus je dus op hetgeen wat je wél hebt, en sta met Kerstmis net even extra stil bij de dingen waarvoor je dankbaar bent. 

2. Relativeer

Hang vooral niet te veel gewicht aan het kerstdiner; een gezonde dosis laconisme komt wel van pas. Zet ideeën over het ideale kerstfeest uit je hoofd, het hoeft echt niet perfect. Gebruik de zin “Het is maar een kerstdiner” als jijzelf of een familielid weer eens te hoge eisen stelt of onnodig moeilijk doet. Deze mantra zal je helpen te relativeren. 

3. Verval niet in oude ergernissen

Ga blanco naar het kerstdiner en probeer het verleden achter je te laten. Kerst is immers een feest waarbij we herinneringen ophalen. Die kunnen beladen zijn, emoties en gevoelig­heden oproepen. Met een duur woord noemen we dat kerstkribbigheid: de spanningen die naar boven komen met kerst. Laat die oude koeien lekker in de sloot zitten, en denk maar: “Nieuwe ronde, nieuwe kansen.” 

4. Schep geen verwachtingen

Door allerlei verwachtingen zit er een enorme lading aan dit soort bijeenkomsten. Haal die lading eraf. Als het goed is heeft iedereen een gedachte of beweegreden achter een bepaalde actie of uiting. Probeer eens echt naar elkaar te luisteren en iets langer te wachten zonder meteen een ongezouten mening te geven.

5. Kies een tactische plek aan tafel

Ga tactisch aan de kersttafel zitten, dat kan al een hele hoop wrijving besparen. Je weet zelf met welke nicht of zwager je goed kan opschieten, en met welke minder. Ben je goedgezind? Ga dan juist naast een familielid zitten die je normaal gesproken juist minder vaak spreekt. Stel je open en houd die kerstgedachte hoog. 

Lees ook:
Altijd weer genieten van de leukste kerstcommercials