fbpx

Omdenken is denken in mogelijkheden

omdenken

Sommige mensen zijn er kampioen in: het denken in problemen. Ben jij een van hen? Ontdek dan de kunst van het omdenken. Omarm wat is en leer denken in mogelijkheden. Het maak je leven een stuk lichter!

Lees ook
5 tips bij keuzestress, zo hak je de knoop door.

never-stress

Ken je de uitspraak van Pipi Langkous ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’?  Dat is een goed voorbeeld van denken in mogelijkheden. Want wat schiet je ermee op om te denken in problemen? Niet veel. Sterker nog: de problemen worden er alleen maar zwaarder door.

Omdenken: een probleem in je voordeel

Omdenken is in feite niets anders dan het ombuigen van een probleem naar een mogelijkheid. Een probleem wordt gezien als obstakel waar je met geduld en creativiteit een nieuwe mogelijkheid van kan maken. Door deze manier van denken gebruik je een probleem in je voordeel.

Omdenken in een notendop

Je hoeft geen cursus te volgen om te leren omdenken. In de basis pas je namelijk twee stappen toe:

  1. Maak van het probleem een feit
    Stel: jij smeert dagelijks tussen de middag boterhammen voor je hulpbehoevende moeder. Nu je op vakantie gaat kun je deze taak niet op je nemen. Je bent bang dat je moeder zonder boterham komt te zitten en overweegt je vakantie te laten schieten. Het feit is hier: je kunt geen boterhammen smeren voor je moeder.
  2. Kijk naar nieuwe mogelijkheden
    In plaats van malen over de onmogelijkheden van jouw afwezigheid ga je zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Bedenk de –voor jou gevoel- gekste dingen en ontdek dat je de juiste ingeving vanzelf krijgt. Toegepast op dit voorbeeld zou je kunnen bedenken om een student in te huren, een buurvrouw of vriendin vragen of een maaltijdservice te organiseren voor je moeder. Zij blij, jij blij.

Van ja-maar naar ja-en

Bij omdenken maak je de stap van ja-maar (iets is niet wat het moet zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Het gaat er dus om dat je de feiten van een situatie accepteert. In het begin gaat het misschien niet zonder slag of stoot, het denken in problemen is immers vaak een gewoonte. Maar als je de smaak van het omdenken eenmaal te pakken hebt zal je merken dat je wat lichtvoetiger door het leven gaat.

Lees ook
5 tips bij keuzestress, zo hak je de knoop door.