fbpx

Opera sing along: drie tips voor thuiszangers

opera sing along

Eens even heerlijk ongegeneerd meezingen met opera, dat kan bij de Opera sing along. Operazangeres Laetitia Gerards is een van de optredende artiesten. Ze geeft drie tips voor kijkers die thuis meezingen.

Lees ook:
25 dingen waar je blij van wordt

3 tips voor thuiszangers

zingen opera sing along

1. Niet nadenken, maar doen

“Dit is de belangrijkste tip. Ga ervoor en geneer je niet. Als je toch een beetje schaamte voelt, dan hou je je in en bouw je onbewust spanning op in je lichaam. Gespannen kaken, tong of kleine teen: het kan er allemaal voor zorgen dat de zang er minder goed uit komt. Daarom klinkt het ook zo mooi als we zingen onder de douche. Niet alleen de akoestiek is goed, maar er luistert ook niemand. Sluit tijdens de Opera sing along dus lekker je ramen en deuren, zodat je uit volle borst kan meezingen.”

2. Let op je ademhaling

“Net als bij het zingen van popmuziek is ook bij opera je ademhaling heel belangrijk. Ik heb nu al bijna acht jaar zangles en ik ben er nog steeds mee bezig. Ademsteun blijft iets ingewikkelds. Het makkelijkste is om rechtop te gaan staan en je hand op je buik te leggen. Zo dat je duim je navel raakt. Als je dan hardop de uitgerekte v-klank maakt: vvvvv, dan voel je dat je buik een beetje tegen je hand drukt. Als je zingt moet je dat gevoel hebben. Dat is ademsteun. Daarmee is het makkelijker om een lange zin uit te zingen en klinkt een lange noot mooier. Bovendien voel je op andere plekken in je lichaam minder spanning als je je focust op je adem.”

3. Hoe hoger je zingt, hoe ‘lager’ je moet denken

“Dat klinkt een beetje vaag, maar veel mensen die een hoge noot zingen gaan met hun kin, borst en hoofd omhoog. Maar dat moet je juist niet doen. Je moet juist ‘naar beneden’ denken met je lichaam, dan heb je meer ruimte om hoog te zingen.”

Opera sing along, zondag 7 juli om 19.05 uur, NPO 2, Omroep MAX